Українські студенти менш патріотичні, ніж у Росії

Трохи від Росії, трохи від Євросоюзу. Українські студенти за своїм світоглядом – десь посередині, коментує результати дослідження експерт інститут імені Горшеніна Марина Ткаченко. «Це наслідки спільного радянського минулого та теперішнього курсу на ЄС, що обрала Україна». Проте, на ії думку, це вже різні суспільства. Казахи (68,2%) та росіяни (66,5%) виявилися більшими патріотами своєї країни, ніж поляки (61,9%) та українці (55%). При цьому, українська молодь все ж активніше бере участь у політичному житті, ніж, наприклад, у Росії. Проте політичну нестабільність в Україні відчувають на 30 відсотків більше студентів, ніж у Російській Федерації.

Космополітична молодь

Теперішні студенти дедалі більше нагадують «громадян планети». Казахстан випереджає усіх у вивченні китайської, Польща ж тяжіє до англійської. Водночас в Україні та Росії побільшало нових знавців польської та німецької.

Спільне натомість те, що більшість студентів у чотирьох  країнах хотіли б жити на батьківщині. Натомість працювати прагнуть за кордоном – передусім у Великобританії, Німеччині та Франції. На думку експерта інституту імені Горшеніна, це варто пов’язувати з самореалізацією радше, ніж з еміграційними настроями.

Низька толерантність

Студенти усіх країн засуджують корупцію, проте у масі спокійно ставляться до «дрібних крадіжок» та ухиленню від сплати податків. Крадіжки вони не асоціюють з собою, а от проблема сплати податків залежить від загальних настроїв в їхній країні», – каже Марина Ткаченко.

Дедалі менше молоді засуджує нецензурну лайку і не вважають проблемою цивільний шлюб. А от щодо одностатевих стосунків українці та казахи менш толерантні ніж поляки. Мистецтву спудеї приділяють усе менше часу – його відбирає інтернет.  Театри , наприклад, студенти усіх чотирьох країн відвідують дуже рідко. Дослідження проводилося з жовтня 2010 року по березень 2011-го. У його ході було опитано понад 5 тисяч студентів з 22 університетів.

 

Коментарі вимкнені.