В обласній бібліотеці буде вечір присвячений Нарбуту

9 березня 2011 року о 13.30 у відділі літератури з мистецтва тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки  відбудеться літературно-мистецький вечір «Видатні постаті», присвячений 125-річчю від дня народження Георгія Івановича Нарбута — українського художника-графіка, педагога.

Проживши всього 34 роки, Нарбут — талант, що не одержав академічної художньої освіти, — зумів зробити фундаментальний внесок у розвиток українського мистецтва. Універсальність обдарування та глибина інтелекту дозволяли йому ілюструвати книги й періодичні видання, створювати пейзажі та портрети, орієнтуватися в історії, архітектурі й геральдиці. Природа щедро наділила митця невичерпною творчою фантазією та віртуозною майстерністю. Йому вдавалося все, за що брався, — книжкові мініатюри й державна символіка, силуетна графіка та живопис.

Маючи величезний авторитет у художніх колах, Нарбут за короткий період зумів своєю творчістю кардинально змінити уявлення про місце книжкової графіки в культурному житті суспільства. Він мав безпосередній контакт зі своїм глядачем. Його образи, відтворені в книгах і періодиці, були в кожному домі, ставали невід’ємною часткою життя народу. Доробок художника в галузі шрифту став вираженням епохи й на багато років наперед визначив розвиток цього виду мистецтва в Україні.

Створені Георгієм Івановичем зразки державних паперових грошей та облігацій, поштових марок і розмінної дзвінкої монети, герба Києва, Герба й Печатки Української держави зайняли важливе місце в історії нашої держави.

Коментарі вимкнені.