В області, де найменша зарплата, хліб – найдорожчий…
Статистика – річ уперта, і вона знає все. Зокрема, й те, що в Україні торік середня зарплата штатних працівників становила 2239 грн., а на Тернопіллі лише 1659 грн. Для прикладу, у сусідніх областях: Хмельницькій – 1786 грн., Львівській – 1942 грн., Івано-Франківській – 1927 грн. А от ціни на хліб, як прозвучало днями на одній з обласних нарад, найвищі у державі.
Чому ж так, я й вирішила з’ясувати. І хоч цього року зростання цін на хліб мінімальне, у серпні – грудні минулого року в області спостерігалася тенденція до підвищення виробниками оптово-відпускних цін на хліб масових сортів, що й призвело до підвищення і середніх рівнів роздрібних цін.
Так, станом на 30.12.2010 р. у торгівлі відбулось зростання середніх рівнів роздрібних цін (порівняно з цінами станом на 30.06.2010 р.): на хліб житньо-пшеничний – на 10,9% (з 3,58 грн. до 3,97 грн. за 1 кг); на хліб з борошна пшеничного в/г – на 12,9% (з 4,41 грн. до 4,98 грн. за 1 кг). Щодо якості, то контролюючі служби в середньому забракували торік 30 відсотків хліба, який спекли пекарі нашої області.
Тепер порівняно із всеукраїнською ситуацією. Станом на 30 грудня 2010 р. середній рівень роздрібної ціни на хліб в області є вищим від середнього рівня роздрібної ціни в Україні: на хліб з борошна пшеничного в/г на 10,9% (4,98 грн. проти 4,49 грн.); на хліб житньо-пшеничний на 10% (3,97 грн. проти 3,61 грн. за 1 кг).
За словами начальника відділу харчової і переробної промисловості головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрія Майки, зростання середнього рівня роздрібної ціни на хліб з борошна пшеничного вищого гатунку та на хліб житньо-пшеничний зумовлене підвищенням основним виробником хлібобулочних виробів в області – ТОВ «Тернопільхлібпром» (м.Тернопіль) оптово-відпускних цін на масові (соціальні) види хліба. Це стосується хліба білого вагою 0,60 кг – на 29,1%, до 4,92 грн. за 1 кг; хліба білого формового, 0,55 кг – на 23,9%, до 5,18 грн. за 1 кг; хліба подільського покращеного, 0,75 кг – на 28,4%, до 4,20 грн. за 1 кг; хліба подільського покращеного формового, 0,75 кг – на 28,4%, до 4,20 грн. за 1 кг; хліба селянського 1 кг – на 25%, до 4 грн. за 1 кг. А загалом ТОВ «Тернопільхлібпром» протягом 2010 року чотири рази підвищувало оптово-відпускні ціни на хліб масових сортів: 26 серпня, 1 жовтня, 3 листопада і 23 грудня.
Зважаючи на те, що продукція ТОВ «Тернопільхлібпром» займає значну питому вагу на ринку хліба в області, та з метою запобігання і недопущення негативних проявів на ринку хліба облдержадміністрація та інспекція цін в області надіслали до обласного територіального відділення Антимонопольного комітету пропозицію розглянути дії ТОВ «Тернопільхлібпром» щодо дотримання законодавства про захист економічної конкуренції. Адже ще у червні минулого року підписано меморандум порозуміння між облдержадміністрацією, виробниками хліба області і суб’єктами роздрібної торгівлі. Він передбачав обов’язковість інформування виробниками про можливе підвищення цін на хліб із обґрунтуванням збільшення собівартості виробництва. Проте ТОВ «Тернопільхлібпром» не повідомило облдержадміністрацію та держінспекцію цін в області про підвищення цін на хліб масових сортів та не надало інформації про причини їх підвищення.
До речі, з метою недопущення зростання оптово-відпускних цін на масові сорти хліба у вересні–грудні 2010 року облдержадміністрація виділила ТОВ «Тернопільхлібпром» 720 тонн пшеничного та 300 тонн житнього борошна з державного інтервенційного фонду за фіксованими державними цінами. Також підприємству при потребі пропонували значне збільшення лімітів борошна з Аграрного фонду. Однак через відсутність достатніх обігових коштів на закупівлю сировини, збиткову діяльність та неможливість отримати кредити в комерційних банках з виділених ресурсів «Тернопільхлібпром» зміг оплатити, отримати та використати лише 27% пшеничного та 53% житнього борошна. Наразі у січні фахівці держінспекції цін в області почали планову перевірку ТОВ «Тернопільхлібпром» щодо дотримання державної дисципліни цін при формуванні і застосуванні відпускних цін на хліб масових сортів.
– Але твердити, що у зростанні цін винні лише виробники хліба, не можна, – сказав Андрій Майка, – адже відбулося підвищення ринкових оптових цін на хлібопекарське борошно, збільшилися ціни на паливно-енергетичні ресурси. Недопущенню необґрунтованого зростання цін на хліб масових сортів може сприяти і виділення хлібопекарям борошна, виробленого із зерна державного інтервенційного фонду. Проте цьогоріч Міністерство аграрної політики України рішення щодо виділення борошна з Аграрного фонду ще не приймало і основні виробники хліба змушені закуповувати його за ринковими цінами.
Сповіщення:Tweets that mention В області, де найменша зарплата, хліб – найдорожчий… « Погляд - Свіжі новини та аналітика Тернопільщини -- Topsy.com