В Тернополі оперують без розрізів

Артроскопічні методи лікування застосовують в міській комунальній лікарні швидкої допомоги. Ортопед-травматолог Аркадій Яворський каже , що такі операції мають безліч переваг.

–         Можна оперувати старими методами розрізаючи суглоби, але таких результатів, як за допомогою артроскопічних операцій – досягнути неможливо. Економиться час, пацієнт перебуває на лікарняному ліжку набагато менше, – каже Аркадій Яворський. –  Економиться й час пацієнта. Цей метод дозволяє дістатись безпосередньо до проблемного місця

Артроскопічні операції проводяться за допомогою спеціальних приладів, камера приєднана до трубки. При відкритій операції побачити все – неможливо. Артроскопічний спосіб дозволяє провести ювелірну операцію, переконані лікарі.

Аркадій Яворський розповів, що великий сегмент пацієнтів становлять спортсмени, люди, які займаються лижним спортом. Мото, велоспорт, боротьба, футбол –  дають також високий травматизм.

В Україні широко розповсюджені артроскопічні методи лікування. Навіть в деяких районних клініках оперують таким чином.

Сама артроскопія була придумана, як метод діагностики. Артроскопом заходили і дивились, а потім розрізали. Тільки згодом вирішили, що оперувати також можна за допомогою артроскопа.

– Ми перші в Тернополі почали займатись проблемою, поєднавши знання ортопеда-травматолога, ортопеда, наклавши дані обстеження ультразвуком, – розповідає Аркадій Яворський, – ми почали досліджувати і удосконалювати цей метод.

Унікальним є те, що операції проводяться в умовах лікарні швидкої допомоги, яка працює цілодобово. Лікар пригадує, що бували випадки, коли пацієнт прийшов, а через годину його прооперували. В лікарні швидкої допомоги можна робити такі операції в будь-який момент.

Кароліна Говірка

Коментарі вимкнені.