В Україні з’явиться власний WikiLeaks

Брат екс-міністра внутрішніх справ України Сергій Луценко заявив, що в Україні можуть бути оприлюднені матеріали, які компрометують нинішню владу.

“Може вибухнути український варіант “WikiLeaks” зі значно цікавішими фактами. Багато представників нинішньої влади згадають про кров на власних руках, — зазначив він. — Якщо будуть іти бульдозером, то до кінця підемо й ми”.

Gazeta.ua поцікавилася у кількох експертів, яким може бути український “WikiLeaks”? Які наслідки він матиме для влади, суспільства, опозиції?

Керівник соціологічної служби “Український барометр” Віктор Небоженко

— Це може бути інформація про особистих ворогів екс-міністра внутрішніх справ. Але жоден публічний скандал типу “Вікілікс” не вплине на нинішню владу. Хіба через деякий час, коли вона відчує слабість. Який би компромат не з’явився в західних чи українських ЗМІ, це не вплине на уявлення переможців про свою могутність. Для політичної ситуації це не матиме жодних наслідків.

Усе впирається в соціально-економічну ситуацію. Поки вона знаходиться під контролем діючої влади. А конфлікти всередині неї не є гострими. Компромат може спрацювати, коли ці два фактори загостряться.

Генерал-лейтенант СБУ у запасі Олександр Скіпальський

— 90% можновладців у вищих ешелонах влади ведуть подвійний спосіб життя. Так само, як і багато представників попередньої влади. Тому у нас ситуація, про яку говорив Ісус: “Хай першим кине камінь той, хто не грішний”.

Ніякого потрясіння від оприлюднення таких матеріалів не буде. Українці звикли до політичних скандалів і не реагують на них. Суспільство не відчуває, що у перспективі добре, а що — зле. Можна чекати явного невдоволення тільки від реальної ситуації — коли народ зубожіє до кінця.

Народний депутат від НУНС Геннадій Москаль

— Усі ми ходимо на свободі за недоведеністю вини. Кожен, хто перебував чи перебуває на державній службі, має гріхи. І чим вище людина піднімається, тим гріхи більші. Тому все залежить від того, хто ці факти збирає і чи зважиться поділитися.

Такі речі має робити опозиція. Її обов’язок — доводити до громадян інформацію про порушення, які чинить влада. І видавати її не дрібними частинами, а всю відразу. Хоча в Україні навряд чи хто зверне увагу на такі факти. Але кільце навколо нашої держави стискається. США і Європа все голосніше вказують на згортання демократії і переслідування опозиції. Надання політичного притулку Данилишину в Чехії практично знівелює кримінальні справи проти колишніх урядовців. Адже це значить, що міжнародна спільнота ставить їх під сумнів. А реакції Заходу влада боїться найбільше. Бо можуть настати жорсткі санкції і політична ізоляція.

Колишній народний депутат України Борис Беспалий

— В Україні сьогодні і так є майданчики, куди зливаються компромати: YouTube, соціальні мережі, “Українська правда”. Є видання, які публікують ту інформацію, яка цікава читачам, навіть якщо це не сподобається комусь із верхівки. Тому має бути завдання не створити новий “WikiLeaks”, а захистити ті інформаційні можливості, які на сьогодні ще є.

Владі вигідні компромати, лише інспіровані нею самою. Зараз Юлія Володимирівна говорить, що її мало в інформаційному просторі. Але про неї багато інформації, та вона виключно негативна. Компромати на нинішню опозицію з’являються, хоча для цього не створено окремого ресурсу типу “WikiLeaks”.

Коментарі вимкнені.