Вчені виявили універсальне протигрипозне “суперантитіло”

Вченим вдалось виявити антитіло, що вбиває всі різновиди грипу. Відкриття зробила міжнародна група учених з Швейцарії і Великобританії під керівництвом Антоніо Ланцавеккі зі швейцарського Інституту біомедичних досліджень, – повідомляє ТСН.

Дослідники вивчили більше 100 тисяч зразків кровіхворих на грип, а також добровольців, щеплених від інфекції. В результаті їм вдалося виділити моноклональне антитіло FI6, яке синтезують B-лімфоцити, що знаходяться в крові.

У ході дослідження було доведено, що “суперантитіло” зв’язується з білком гемаглютиніном, який розташовується на поверхні всіх вірусів грипу А. Зазначений білок забезпечує здатність збудників інфекції прикріплюватися до клітини-хазяїна.

Таким чином вчені змогли виявити антитіло, яке перешкоджає розвитку інфекції, викликаної вірусами грипу типу А. Провівши ряд експериментів на мишах, дослідники з’ясували, що гризуни, яких заразили летальною дозою вірусів, видужували після введення FI6.

За словами вчених, відкриття нового антитіла веде до створення універсальної вакцини від грипу А. Для цього необхідно розробити такий препарат, який буде стимулювати вироблення FI6 в організмі щеплених. Самі антитіла дослідники запропонували використовувати для лікування хворих на грип.

Як повідомлялось, лауреат Нобелівської премії з медицини Баррі Маршалл розробив вакцину проти грипу, для доставки якої в організм людини використовується здатна вижити в шлунку бактерія Helicobacter pylori.

Коментарі вимкнені.