Велика Березовиця немає статуту громади, громадських слухань та демократичних процесів!

Забудова у Великій Березовиці – одне з найболючіших питань приміського селища. І кожного разу захисники свого подвір’я, прибудинкової території, городів скаржаться, що їхнє волевиявлення не береться до уваги, ігнорується чи перекручується владою селища. “Погляду” стало відомо, що у селищі не прийнятий громадський статут, який регулює взаємовідносини між громадою та владою. Отже, якщо громадські слухання і проводились, то вони не були легітимними.

Закон про місцеве самоврядування України визначає, що одним із механізмів участі територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення, є громадські слухання. Ст. 13 Закону про місцеве самоврядування визначає, що територіальна громада має право проводити громадські слухання, зустрічатися з депутатами відповідної ради та посадовими особами місцевого самоврядування під час яких члени територіальної громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування. Результати громадських слухань підлягають обов’язковому розгляду органом місцевого самоврядування.

Отже, ЗАКОН визначає, що громада, люди, мають право проводити слухання, заслуховувати звіти осіб, піднімати питання, які стосуються компетенції місцевого самоврядування. Однак, у законі зазначено, що порядок організації та проведення громадських слухань визначаються статутами територіальних громад. Велика Березовиця цього статуту не має, де повинно бути визначено, як мають проводитися громадські слухання. Загальна практика каже, що про громадські слухання має бути повідомлено у ЗМІ за два тижні до їх проведення. Крім того, у місцевих статутах зазначено, що суб’єктом ініціювання громадських слухань в першу чергу є орган місцевого самоврядування, або виконавчий комітет або районні ради. Себто – влада. Але ніяким чином не громада. Хоча Закон говорить, що саме територіальна громада має право проводити громадські слухання. І ця тема постійно викликає дискусії між багатьма територіальними громадами і органами місцевого самоврядування.

Згідно ж європейських традицій, право ініціювання громадських слухань повинні мати обидва суб’єкти, як орган місцевого самоврядування (наприклад, за рішенням міського голови), так і ініціативна група громадян від імені певної територіальної громади. А орган місцевої влади зобов’язаний взяти в них участь і врахувати пропозиції, які винесені і ініційовані громадськими слуханнями.

Громада Великої Березовиці на сьогодні фактично позбавлена права ініціювання громадських слухань. Тобто, Закон дає їй таке право, але процедури немає, статут селища не прийнятий. Закон про місцеве самоврядування говорить, що кожна територіальна громада може ухвалити свій статут. Наприклад, з Статутом Тернополя можна ознайомитись на спеціальному сайті: http://statut.te.ua

З жертвами змови влади В.Березовиці та будівельників “Погляд” мав змогу поспілкуватись. На вулиці Лесі Українки Щепановський почав будівництво досить раптово, що здивувало мешканців поблизу будівництва (яке на даний момент є замороженим). Потерпіла Ірина Вавринюк розповідає як було все насправді:

– Я живу навпроти даного будівництва. Жодних громадських слухань не було проведено, ніхто із влади з нами не спілкувався. Ми (мешканці – прим. ред.) дізнались про це, коли вже почалось будівництво і коли наші сусіди, які мали там городи, почали передавати їх будівельникам (14 сотих була земля селища, 3 людей обміняли городи на квартири і один взяв грошима). Спочатку влада нам сказала, що буде дві секції на 5 і 3 поверхи. , і це для нас не є великою проблемою. Але за деякий час стало відомо, що будівельники взяли дозвіл на будівництво 10-ти і 6-ти поверхівки. Моя мама звернулась в селищну раду в усній формі і голова сказала, що це не правда, бо у нас в селищі немає підприємства, яке обслуговує ліфти. А 10 поверхів не може бути без ліфта. Коли ми вже зрозуміли, що нічого вияснити не вдасться, то мешканці подали до суду, але справа була програною. Суд був повним посміховиськом. Адвокат Щепановського не мав жодних аргументів, голова селищної ради Калинка М.І. заявляла, що немає жодних проектів рішень, які би обмежували поверховість. Тобто, в проекті землеустрою затверджено будівництво багатоквартирного будинку і будівельник сам собі вирішує скільки поверхів йому будувати. Вливати селищна рада на це не збиралась. Хто давав дозволи, теж невідомо, селищна голова не надала інформації. В мене є город 4 сотих, який впирається в земельну ділянку на якій планувалось вестись будівництво. І я повинна була змінювати цільове призначення ділянки, бо інакше Щепановський міг побудувати будинок в метрі від мого городу. Для зміни призначення потрібно було генплан, а на ньому вже було вказано що буде будувати 5-ти поверхівка і 10-ти поверхівка, і крім того від будівництва до моєї хати відстань становить 20 метрів. І вже коли я стала депутатом, то лише тепер я маю можливість ознайомитись з певними документами. Я розумію, що пайовики Щепановського стали заручниками ситуації, але влада селища теж має зважати і на своїх мешканців! Має бути чіткість і ясність в цих питаннях!”

Виконуюча обов’язків сільського голови Чура Олександра Петрівна підтвердила інформацію про те, що Березовиця таки не має статуту громади. В свою чергу вона наголосила, що в селищі – вісім тисяч жителів, тому й прийняття такого важливого документа то не справа одного дня. Окрім того, пані Олександра не заперечувала, що й щотижневі зустрічі громадськості з депутатами тут не відбуваються. За її словами – депутатам ніхто не забороняє зустрічатися з мешканцями. Чому ж вони цього не роблять – їй невідомо.

– Що стосується будівництва, про яке сусіди дізнаються лише тоді, коли на місце забудови приїжджає бульдозер, то такого бути не може, – розповідає Чура Олександра Петрівна. – Адже ми нікому за останні два роки дозволів на будівництво не давали.

Святослав Журовський

-1 thoughts on “Велика Березовиця немає статуту громади, громадських слухань та демократичних процесів!

  • 17:20 | 28.09.2011 о 17:20
    Permalink

    Чура Олександра Петрівна каже:”…. ми нікому за останні два роки дозволів на будівництво не давали”. А що означає : “ДВА ОСТАННІ РОКИ”? А попередня каденція Калинки і Чури як секретаря? Невже і тоді не давали дозволи?
    А як стається, що дім має документацію на 5-ть поверхів, а згодом….7 поверхів? Плюс – добудова якогось тренажерного залу?

  • 21:12 | 28.09.2011 о 21:12
    Permalink

    БРЕХНЯ покривається БРЕХНЕЮ…..”НАША” Калинка і її оточення вже взагалі так ЗАБРЕХАЛИСЯ що далі нікуди.Як по забудовах,як по благоустрою так і по земельних ділянках проводиться масовий і цілеспрямований ДЕРЕБАН!!!!! На простих людей “плювати” беззаконня панує в нашому селищі…Надіємось що КІНЕЦЬ цьому скоро настане…

  • 22:48 | 2.10.2011 о 22:48
    Permalink

    За її словами – депутатам ніхто не забороняє зустрічатися з мешканцями. Чому ж вони цього не роблять – їй невідомо.

    Це тупа відмовка, я не знаю, мені не відомо, (іншими словами мені не вигідно казати вам що я знаю а що ні) є тереторія для маневрів

    Насправді влада знає достатньо багато, щоб наперед запобігти розкраданню, порушенню прав, аварійності, смертям ї т.п.

    Але для чого це їй, тоді вона заведе в обмежені рамки, відкриється купа їхніх недоопрацювань і зловживань, а так поки є змога хоч би щось, хоч би трохи часу але для себе і втяти. А там війна все спише, якось буде, і нажаль те якось і є по сьогодні.

Коментарі вимкнені.