Великі перемоги починаються з маленьких, або як вплинути на місцеву владу

Майже усі, крім проплачених активістів провладної партії, незадоволені діями влади. Та й ті проплачені прихильники не дуже задоволенні, але пару гривень на деякий час змушують їх повірити у покращення життя вже сьогодні. Змусити “двічі не судимого” і його команду працювати по-іншому не так вже й просто. Проте в нас є мінівлада на місцях, в жовтні минулого року майже по всій країні відбулися вибори (не переобирали Тернопільську обласну і Київську міську ради, якщо не помиляюся). Обіцяно було багато, одні були кращі інших, от проблема тільки в тому, що більшість десь пропали після дня виборів.
Влада робить те, що дозволяє їй народ. Поки не будемо їх контролювати, доти і будуть пропадати гроші із бюджету, доводитися до банкрутства різні об’єкти, а потім приватизуватися за копійки, виділятися шалені гроші на ремонти доріг, а дороги щороку тільки гірші. Прикладів махінацій місцевої влади дуже багато.
Як же їх спинити і змусити працювати на громаду? Для початку було б не погано заставити місцеву владу звітувати перед громадою, спілкуватися і дослухатися до громади. Згідно Закону України “Про місцеве самоврядування” місцева влада і міський голова підзвітні територіальні громаді. Проблема в тому, що більшість процедур, які мають регламентувати взаємодію громади і місцевої влади мають бути прописані в статуті територіальної громади. Хоча і в більшості міст є такі статути, але про них майже не відомо широкому загалу. Тут приведено опитування, по наявності статуту територіальної громади: http://politiko.ua/poll2021.
Із Закону України “Про місцеве самоврядування” Стаття 13. Громадські слухання
1. Територіальна громада має право проводити громадські слухання – зустрічатися з депутатами відповідної ради та посадовими особами місцевого самоврядування, під час яких члени територіальної громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування.
2. Громадські слухання проводяться не рідше одного разу на рік.
3. Пропозиції, які вносяться за результатами громадськихслухань, підлягають обов’язковому розгляду органами місцевого самоврядування.
4. Порядок організації громадських слухань визначається статутом територіальної громади.

Стаття 8. Загальні збори громадян
1. Загальні збори громадян за місцем проживання є формою їх безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення.
2. Рішення загальних зборів громадян враховуються органами місцевого самоврядування в їх діяльності.
3. Порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання визначається законом та статутом територіальної громади.

На жаль більшість не знають про ці реальні важелі впливу на місцеву раду. Ось опитування на рахунок громадських слухань і загальних зборів громадян: http://politiko.ua/poll2019.
От і виходить, що місцева влада не спілкуючись із громадою приймає рішення без згоди громади, як наслідок людям залишається тільки мітинги, страйки, різні акції.
Щоб заставити місцеву владу звітувати перед громадою, пропоную в регламент ради внести статтю, що депутати в останній місяць кожного року на громадських слуханнях звітують про виконану роботу за рік. Тут є два варіанти, якщо у Вас не має депутата, який би вніс дане рішення на розгляд ради, то потрібно зробити місцеву ініціативу.

Стаття 9. Місцеві ініціативи
1. Члени територіальної громади мають право ініціювати розгляд у раді (в порядку місцевої ініціативи) будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування.
2. Порядок внесення місцевої ініціативи на розгляд ради визначається представницьким органом місцевого самоврядування або статутом територіальної громади з урахуванням вимог Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.
3. Місцева ініціатива, внесена на розгляд ради у встановленому порядку, підлягає обов’язковому розгляду на відкритому засіданні ради за участю членів ініціативної групи з питань місцевої ініціативи.
4. Рішення ради, прийняте з питання, внесеного на її розгляд шляхом місцевої ініціативи, обнародується в порядку, встановленому представницьким органом місцевого самоврядування або статутом територіальної громади.

Записки інкогніто

Коментарі вимкнені.