Від сьогодні ПДВ мали б повертати “автоматом”

Державна податкова служба із 1 березня переходить на «автоматичне» відшкодування податку на додану вартість.

Про це раніше заявляв голова Державної податкової служби Віталій Захарченко, пише газета “Дело”.

Прем’єр-міністр Микола Азаров раніше заявляв: “У мене немає сумнівів, що ми вирішимо проблему повернення ПДВ. У січні повернення ПДВ перевищило відповідний показник січня 2010 року в 4 рази, а з 1 березня – у відповідності із закладеним у новий Податковий кодекс принципом – ПДВ буде повертатися автоматично”.

Автоматичний порядок відшкодування ПДВ, передбачений Податковим кодексом, значно спрощує процедуру і скорочує її терміни, відзначає видання.

Держкомпідприємництва вже погодило наказ ДПСУ, який визначає відповідність платника критеріям на автоматичне відшкодування ПДВ. Щоб отримати відшкодування ПДВ, платник податків не може перебувати в судових процедурах банкрутства, а відомості про нього в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізосіб підприємців мають бути достовірними і повними.

У розрахунку беруть участь тільки показники, задекларовані платником самостійно у його податковій звітності та наявні в базах даних ДПСУ.

Визначення відповідності платника податків цим критеріям проводиться в автоматизованому режимі протягом 15 календарних днів після граничного терміну подання звітності.

У результаті податкова служба формує два переліки платників податків: ті, які відповідають критеріям і мають право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ, і які не відповідають критеріям і не мають право на таке відшкодування.

Як повідомлялося, МВФ у рамках перегляду економічного співробітництва з Україною наполягав на переході на автоматичне відшкодування ПДВ, відповідно до Податкового кодексу.

Коментарі вимкнені.