Японка спеціально приїхала з Токіо, щоб навчити тернополян малювати ієрогліфи (фото)

Японка Еміко Міящіро спеціально приїхала до Тернополя у п’ятницю, 11 листопада, щоб навчити азам японської каліграфії. Упродовж дня вона давала три майстер-класи, зокрема, вдень – учням СЗОШ №24 та студентам Тернопільського педагогічного університету, а ввечері – усім охочим тернополянам. Еміко Міяшіро в Україні вже дев’ятий раз, в Тернополі – вперше, приїхала на запрошення керівника центру україно-японської дружби «Дарума», віце-президента Всеукраїнської федерації «Кендо» Миколи Більчука.

Японське кімоно – безцінне

Японка живе і працює в Токіо, в міжнародній компанії «Сумітомо»,одним із напрямків роботи якої є пропагування японської культури в інших країнах світу.
– Завдяки міжнародним поїздкам я дуже детально почала вивчати японську культуру і наші звичаї, – розповідає Еміко Міяшіро. – Хочу, якнайповніше донести людям наші традиції. Уже навіть навчилася шити наш національний одяг кімоно. Його доволі непросто пошити, зазвичай на це йде кілька місяців, а у мене через постійну занятість і навіть один рік. Кімоно в Японії дуже дороге, не знаю чи за тисячу доларів знайдете, а от найдорожче навіть не скажу скільки коштує, адже граничної ціни немає.

Один ієрогліф малювали годину

Тернопільським студентам демонстрували кімоно і вчили, як його правильно зав’язувати. Усіх охочих пані Еміко вчила азам японської каліграфії. Журналіст «Погляду» й сама спробувала намалювати ієрогліф, який символізує безкінечність, адже у ньому поєднанні майже всі техніки написання ієрогліфів. Це справа не з простих, адже треба не лише сидіти у правильному положенні, а й сама техніка малювання особлива – при малюванні задіяна уся кисть руки. Якщо навчитеся плавно водити рукою, то і ієрогліф виходитиме красивим. Утім цьому мистецтву японці вчаться усе життя і немає меж досконалості. Один ієрогліф ми вчилися малювати упродовж цілої години. Не в усіх входило з першого разу.

“хто хоче володіти мистецтвом каліграфії, повинен знати основу

– Чим більше ви будете малювати, тим краще у вас виходитиме, – навчає пані Еміко. – Якщо ви будете знати послідовність виконання усіх елементів, швидше навчитеся. Втім, можна ієрогліфи просто перемальовувати, як картинку, не заглиблюючись у деталі. Однак, хто хоче володіти мистецтвом каліграфії, повинен знати основу.

Тернопіль став останнім містом, де Еміко Міяшіро давала майстер-класи з японської каліграфії, відтак невдовзі вона повернеться назад до Японії. Напередодні вона відвідала Одесу, Миколаїв, Дніпропетровськ та Чернігів.

Світлана Деревій, для Погляду

Коментарі вимкнені.