Затримані «тризубівці» є політичними в’язнями

Правозахисник Євген Захаров не вважає затриманих за звинуваченням у пошкодженні бюсту Сталіну представників організації «Тризуб» хуліганами. Про це голова правління Української Гельсінської спілки, співголова Харківської правозахисної групи заявив в ефірі Радіо Свобода.

«Я ніяк не можу погодитися з такою кваліфікацією їхніх дій. Бо хуліганство – це грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом. Але мотиву явної неповаги до суспільства в цій справі немає. Оскільки суспільство саме дуже негативно поставилося до ініціативи встановлення цього бюсту. Проводилися соціологічні дослідження, і відомо, що близько 60% опитаних поставилися до цієї ідеї негативно. Так само, як і ці хлопці», – сказав правозахисник.

За його словами, мотивом дій «тризубівців» було «висловити своє ставлення до Сталіна і до того, що йому ставлять пам’ятник». «Вони були цим обурені і так вчинили. Це жодним чином не є хуліганством, а екстравагантною формою висловлення своїх поглядів. Таких форм може бути дуже багато, і вони захищаються статтею 10 Європейської конвенції, яка в даному випадку брутально порушена українською владою. Тому я змушений ці дії оцінювати як політичне переслідування, а хлопці ці є типовими політичними в’язнями. І я впевнений, якщо буде звернення до Європейського суду з прав людини, то суд цю позицію підтримає», – сказав Захаров.

Водночас адвокат одного із затриманих Віктор Ніказаков в ефірі Радіо Свобода заявив, що й самі правоохоронці називають цю справу «брєдом».
Він також заявив, що ця справа є свідченням «загрози сталінізму в Україні». «І є певні сили, які якимось чином намагаються цю ситуацію повернути на свою користь, залякати. Прояв якоїсь вільної думки, дискусії вони намагаються обернути на кримінальну ситуацію», – сказав адвокат.

Єдиним нормальним виходом із ситуації, що склалася, може бути звільнення заарештованих і закриття справи за відсутністю складу злочину, заявив захисник.

На даний час вже понад місяць у СІЗО утримуються 15 затриманих у справі пошкодження бюсту Сталіна в Запоріжжі.

Коментарі вимкнені.