Збаразький замок має шанс стати сьомим чудом України

На конкурс «Сім чудес України: замки, фортеці, палаци» Тернопільщина виставила 23 об’єкти історичної спадщини, однак, на думку фахівців, у галузі туристичної, архітектурної та історичної спадщини найбільше шансів на перемогу у цьому конкурсі у Збаразького замку.

Експерти не списують з рахунків і палац у Вишнівці. Натомість, щодо об’єкта, який перебуває під загрозою швидкої руйнації та зникнення (друга номінація конкурсу), їхня думка розходиться. Одні називають палац графа Бадені в місті Коропець Монастириського району, інші – замок в селі Підзамочок Теребовлянського району…

 

Конкурс “7 чудес України: замки, фортеці, палаци”, що визначатиме 7 найпривабливіших замків, фортець та палаців нашої країни, стартував в Україні ще у березні 2010 року. Журналісти та експерти під час прес-турів у 2010 році вже мали змогу побачити конкурсантів Хмельниччини, Чернігівщини, Волині, Рівненщини, Києва, Львівщини та Тернопільщини. У 2011 році відбудуться прес-тури у решті регіонів. Фіналісти акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» стануть відомі 24 серпня, а переможці – 1 грудня 2011 року. До Дня Незалежності, за результатами презентацій та опитування 100 експертів у галузі туризму, архітектури, історії і культури буде оголошено фіналістів акції, до числа яких увійде 7 кращих замків (фортець і палаців) і 7 об’єктів, що потребують невідкладної допомоги від держави та інвестицій. Після цього розпочнеться голосування у відкритому режимі на сайті (7chudes.in.ua), яке триватиме до 1 грудня 2011 року. В день 20-річчя Всеукраїнського референдуму про незалежність України буде оголошено 7 переможців акції. За правилами конкурсу їх визначають шляхом експертного та Інтернет-голосування (50/50).

 

«В Україні нараховується близько 3000 оборонних споруд. Кожен рік ми все більше і більше їх втрачаємо. Бо десь тихою сапою хтось їх віддає в оренду, хтось приватизує, хтось переводить з одного статусу в інший. Саме тому організаційний комітет прийняв рішення присвятити 2010 рік своєрідній інвентаризації, опису всіх замків, фортець та палаців України й оголошує початок наступного етапу акції «7 чудес України» – «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», – зазначив голова Оргкомітету Микола Томенко.

 

Також пан Микола зауважив, що результатом проведення такої акції – «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» стане розробка комплексної стратегії підтримки, реконструкції та відновлення архітектурно-історичних пам’яток за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а також коштів приватних осіб.

 

Зоряна Гарасимів

 

 

КОМЕНТАР

 

Лариса Римар, директор КП «Тернопільський обласний інформаційно-туристичний краєзнавчий центр»:

 

– Щодо першої номінації (замок – авт.), то тут на перемогу можуть претендувати кілька об’єктів. Однак акцент потрібно робити на Збаразькому замку та Вишневецькому палаці, у якому зараз проводиться реставрація. Ці об’єкти знаходяться у зручному географічному положенні, тому користуються популярністю серед туристів. Тернопільщина за кількістю замкових, оборонних споруд та фортець, безсумнівно, займає перше місце в Україні, тому, на мою думку, вона може гідно конкурувати з іншими областями. Третина всіх замків України знаходяться в нашій області. Єдине – до рівня їхнього утримання є багато питань. Виходить, спадщину ми маємо, але коштів на її збереження обмаль. Для визначення переможців має значення інтернет-голосування, тому наше підприємство намагатиметься підвищити активність громадян. Ми переконуватимемо їх віддати голоси за архітектурні пам’ятки Тернопільщини. Вважаю, на другу номінацію – об’єкт для невідкладної реставрації, доречно було б виставляти палац графа Бадені в місті Коропець Монастириського району. Цей палац унікальний за своїм архітектурним стилем й історію його будівництва. Систематично відслідковуємо стан цієї пам’ятки архітектури і спостерігаємо невтішну картину. Об’єкт перебуває у власності міської ради. Він знаходиться на балансі військового ліцею, але самим балансоутримувачем не використовується близько 7 років. Коштів на поточний ремонт немає. Зараз особливо гостро стала проблема з покрівлею. Через періодичне затікання будівля перебуває в аварійному стані. Є ризик, що другий поверх може обвалитися на перший. На мою думку, об’єкти, з яких залишились тільки руїни, рятувати пізно, а цій пам’ятці архітектури ще можна допомогти. Ми неодноразово спілкувалися на цю тему з управлінням містобудування та архітектури ОДА і підрахували, що на реконструкцію об’єкта потрібно як мінімум 3 млн. доларів. Діяти треба негайно, тому що кожен день працює проти цього об’єкта.

 

Ярослав Пелехатий, начальник відділу містобудування, охорони пам’яток та нагляду за будівництвом ОДА:

 

– Основним претендентом на перемогу у цьому конкурсі є все-таки Збаразький замок. Крім нього, дуже цікавою та унікальною пам’яткою є Теребовлянський замок, який був столицею удільного князівства. Ще один вартий уваги об’єкт – Микулинецький замок. Багата історія і в Кременецького замку, який князь Данило був змушений розібрати під тиском монголо-татарської навали. Цікавим є замок у Бережанах, однак зараз він у зруйнованому стані. Туристичні потоки починають надходити у Скалатський замок та у замок в Язловиці та Золотому Потоці. У нас багато унікальних споруд, але головне, щоб у них був господар. Якщо за будівлею ніхто не слідкує, то можна провести і реставраційні роботи, і вкласти масу коштів, однак без підтримки належного стану споруда все одно руйнуватиметься.

 

В області є багато замків, які перебувають у стані руїни. Якщо не провести консерваційних робіт на цих об’єктах, то вони перейдуть в розряд археології. Консервації перша за все потребують замок в селі Долина Теребовлянського району, замок в Підзамочку, Золотому Потоці, Язловиці, Кривчому, замки Борщівського та Заліщицького районів. До цього розряду можна віднести замок в селі Токи Підволочиського району. Свого часу голова колгоспу поруйнував там стіни бульдозером і частину каменя використав на підсипку дороги. Зі споруди залишились тільки частина однієї вежі і частина муру. Цей об’єкт потребує негайних консерваційних робіт. Конкретну вартість консервації визначає проектна документація. Напередодні потрібно провести дослідження та обстеження об’єкта, тому говорити, в яку суму обійдуться такі роботи, не на часі. Однак з досвіду можу сказати, що на консервацію потрібно не менше 1 млн. грн.

 

Віктор Уніят, голова «Асоціації краєзнавців-енциклопедистів Тернопільшини»:

 

– Тернопільщина надзвичайно багата туристичними об’єктами. За кількістю пам’яток архітектури наш край займає третє місце в Україні, а за числом старовинних замків – перше. Але доки не буде відповідної інфраструктури, про розвиток туризму на Тернопільщині можна взагалі й не говорити. Уявіть: приїхав рядовий іноземний турист, відвідав ряд туристичних об’єктів, поїздив нашими «славними» дорогами, на яких ледь печінки не повилітали, приїхав у готель, щоб відпочити і привести себе до порядку, а гарячої води нема, тож вирушив наступного дня у Зарваницю чи Почаїв, подякував Господові Богові, що залишився живим та й поїхав додому. Навряд чи він захоче сюди приїхати ще раз…

 

Ми багато говоримо про потребу відновлення, реставрації замків, але слова залишаються словами, свідченням цьому є те, що ще у 1999 році Бережанський замок віднесли до переліку архітектурних об’єктів України, котрі підлягають відновленню, але насправді значних реставраційних робіт не здійснили, бо не було відповідних коштів. Як наслідок бездіяльності, частина замкового муру недавно завалилася. Може, це нам знак, щоб більше уваги приділити замкові у Бережанах, бо, як відомо, Бережани особливо багаті на історичні пам’ятки і туристичні об’єкти.

 

Щодо об’єктів, котрі потребують відновлення і які б насамперед зацікавили туристів, то, враховуючи відповідну інфраструктуру, історію та міжнародні зв’язки, я відніс би до них Теребовлянський та Бучацький замки (в Бучачі є багато цікавих споруд, зокрема, ратуша, комплекс монастиря о. Василіян – вони зацікавили б туристів із Польщі, Ізраїлю та інших країн), Скалатський замок – там реставраційні роботи здебільшого проведені, ще б трішки коштів у нього вкласти, і ми б отримали привабливий туристичний об’єкт. Щодо палаців, то до цієї категорії я б найперше відніс Язловецький (тут також багато древніх споруд – залишки замку, парк, єврейський та польський цвинтарі, вірменська церква св. Миколая Чудотворця, каплиця-усипальниця баронів Блажовських тощо); нині ж здається, що Язловець – це містечко, загублене в історії. Також до палацових споруд, що потребують відновлення, треба віднести палац ґрафа Бадені у Коропці та палац у Білокриниці на Кременеччині.

 

Щодо висунення замків і палаців на «7 Чудес України» то, враховуючи їхній нинішній стан, альтернативи Збаразькому замку і Вишнівецькому палацові нема. Але так хочеться, щоб відновили замок на легендарній горі Боні в Кременці (у місті з європейською історією) або відреставрували і висунули на згадану номінацію палац у Язловці.

 

Газета “Номер один”

Коментарі вимкнені.