Землетрус в Японії змістив вісь обертання Землі на 10 см

Потужний землетрус в Японії, який стався 11 березня, призвів до зміщення осі обертання Землі майже на 10 сантиметрів, – повідомляє ТСН.

“Вплив цього явища на вісь обертання виявився більш істотним, ніж навіть у 2004 році під час землетрусу на Суматрі (тоді землетрус призвів до зсуву земної осі на 6 см)”, – повідомив Національний інститут геофізики і вулканології Італії.

На думку сейсмологів, наслідки цього лиха поступаються лише найбільшому катаклізму за всю історію спостережень – Великому Чилійському землетрусу 1960 року, магнітуда якого, за різними оцінками, становила від 9,3 до 9,5.

І хоча землетрус в Японії був слабкішим за той, що був на Суматрі, він стався на такій широті, де було досягнутого найбільшого ефекту.

Підземні поштовхи магнітудою до 8,9 сколихнули Японію у розпал робочого дня в п’ятницю. Землетрус спровокував виникнення цунамі: 7-метрові хвилі накрили ділянку берега завдовжки 2,1 тисячі кілометрів, затопивши десятки міст і селищ.

Зникли безвісти понад 88 тисяч людей, зокрема цілий пасажирський потяг і корабель із 100 пасажирами на борту.

За попередніми даними, загинули близько 300-400 людей. Офіційно є дані про понад 90 жертв, крім того, повідомляється, що близько 300 тіл були знайдені викинутими на східне узбережжя острова.

Коментарі вимкнені.