Жінок-держслужбовців відпускатимуть на пенсію у 65 років

Мiн’юст пропонує обмежити вiк держслужбовцiв 65 роками.

Як заявив мiнiстр юстицiї Олександр Лавринович, законопроект “Про державну службу”, пiдготовлений Мiн’юстом, мiстить відповідну норму, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Державнi службовцi виходять на пенсiю у вiцi 65 рокiв. Усi – i чоловiки, i жiнки”, – сказав вiн.

Лавринович також зазначив, що проект закону передбачає класифiкацiю посад службовцiв за групами i пiдгрупами замiсть нинiшнiх категорiй. Як нововведення пропонується подiл на п’ять груп (А-Д), а кожної з них – на чотири пiдгрупи.

Пропонується також процедура оцiнювання службової дiяльностi держслужбовця замiсть нинiшньої атестацiї та щорiчної оцiнки виконання обов’язкiв i завдань.

Крiм того, проект пропонує надати держслужбовцям право на отримання компенсацiї в 50% ставки кредитiв на житло.

Також Лавринович зазначив, що заборона держслужбовцям бути членами полiтичних партiй, передбачена в законопроектi, сприятиме деполiтизацiї органiв влади, проте цю норму може бути вiдхилено на вимогу опозицiї. “Щодо обмеження участi в полiтичних партiях. Ця норма сприятиме припиненню полiтизацiї держслужби й тому, щоб державнi службовцi не страждали вiд змiни полiтичної влади”, – сказав вiн.

Міністр зазначив, що обмеження на участь у полiтичних партiях держслужбовцiв є нормальною практикою для багатьох країн свiту. При цьому, за словами Лавриновича, ця норма не є основоположною пiд час розгляду законопроекту. “Але це не найголовнiша позицiя цього проекту закону, i якщо опозицiйнi депутати захочуть, щоб ця норма була вiдсутня в законi, я думаю, в цьому разi їхню iнiцiативу ми можемо уважно розглянути й коригувати законопроект для пiдтримки цiєї iнiцiативи”, – додав він.

Лавринович також нагадав, що посада президента, разом з усiма посадами Кабмiну, вважається полiтичною, отже – вимога про безпартiйнiсть на них не поширюється. Глава держави визначив законопроект як невiдкладний для розгляду парламентом.

 

Коментарі вимкнені.