Жителя Тернопілля автоінспектор називав бидлом

Працівники ДАІ брутально погрожували скаржиться житель Козівського району. Натомість в обласній автоінспекції говорять, що чоловік сам спровокував інспектора.

Конфлікт між працівниками автоінспекції Козівського району та жителем села Денисів трапився 4-го грудня. Віталій Міськів звернувся в редакцію, аби закликати інших водіїв відстоювати свої права та оскаржувати непрофесійні, за його словами, дії інспекторів.

Близько 18.00 на в’їзді в село мене зупинив працівник автоінспекції, – розповідає чоловік. – Попросив показати документи. Коли я поцікавився причиною зупинки, він сказав, що це – звичайна перевірка. Наша розмова тривала приблизно 4 хв. Після того підійшов напарник того інспектора, і тоді вже почалася справжня ідилія…

Замість того, щоб показати своє посвідчення, він відразу почав хамити, зазначає пан Міськів. А потім перейшов на погрози.

Я злякався й зачинив двері зсередини, – продовжує він. – Щоб чути озмову, відкрив вікно. Даішник сунув руку в машину й хотів силою відчинити двері. У цей час кричав на мене: «Звідки, бику, такий взявся?» Я ще більше зачинив вікно. Але й це не зупинило інспектора.

Називав татарським бидлом

На цьому брутальна лайка працівника автоінспекції не закінчилися, додає водій. Він повторював одні й ті ж слова: «Вийди з машини, тоді я тобі покажу». Обзивав татарським бидлом. У той час інший інспектор стояв збоку й мовчки за всім спостерігав.

Тоді я попередив, що зараз подзвоню на телефон Довіри обласної ДАІ, – говорить чоловік. – Але він мені сказав, щоб я засунув свій телефон куди далі. Дивлячись, що я не реагує, інспектор почав стукати по дверях, багажника. Усе це для того, щоб я вийшов з автомобіля.

Працівник автоінспекції відмовився викликати наряд міліції або когось зі свого начальства, зауважує Віталій Міськів.

Я просто хотів дізнатися, чому ввечері, коли на дорогах ожеледиця, і вже темна пора, мене зупинили, – наголошує він. – Інспектор пішов на принципи. І замість того, щоб сказати причину, відрік: «Тебе зупинили на підставі того, щоб бики повинні стояти в стойлі».

Звернувся за допомогою на гарячу лінію

Бачачи, що ситуація заходить в глухий кут, житель Козівського району зателефонував на гарячу лінію обласної Державтоінспекції. Там йому порадили, що він може написати скаргу на ім’я начальника. Почувши розмову, додає чоловік, інспектори сіли в машину і поїхали.

Ситуація повторилася 6-го грудня. Пана Міськова зупинили ті ж самі інспектори, на тому ж самому місці. Тоді селянинові сказали, що в нього не освічується задній номерний знак.

– У мене нова машина, і я був впевнений, що це неправда, – говорить він. – Бувають різні ситуації. Я віддав інспектору, який минулого разу перший підходив до мене, документи та вийшов із машини. Тим часом до мене підійшов інспектор, який обзивав мене брутальними словами. Я поросив його представитися. Побачивши, що неподалік проходять дві жінки, він тихо відповів: «Я зараз тобі покажу, хай тільки люди пройдуть».

Злякавшись, чоловік знову закрився в машині. Тоді, додає, працівник ДАІ, сказав, що «Бидло Денисівське буде їздити на фірі (конях)». Після того інспектори сіли в патрульний автомобіль і поїхали з місця події.

Після таких інцидентів Віталій Міськів написав скарги в обласну автоінспекцію та прокуратуру. Говорить, люди мають бути небайдужими до того, що їх права відверто порушують.

Водій теж винен

В обласній автоінспекції говорять, що в даній ситуації винен як інспектор, так і водій.

– Дійсно, працівник ДАІ, на вимогу водія, має пояснити причину зупинки та показати своє посвідчення, – пояснює старший інспектор Обласної автоінспекції Микола Лецкалюк. – У свою чергу, водій має показати своє посвідчення. Це його обов’язок як громадянина України, згідно з чинним законодавством. Бачачи неправомірні дії інспекторів, він міг згодом написати скаргу в обласну автоінспекцію.

– Втім, житель Козівського району своїми діями спровокував реакцію наших працівників, – наголошує він. – Він цитував статті законів і робив вигляд, що добре в них розуміється. Немає розпорядження, яке б зобов’язувало надавати учасникам дорожнього руху фото-, і відеофіксацію. Для того, щоб виявити якомога більше правопорушників, працівники автоінспекції проводять спеціальні перевірки. А тому, навіть за відсутності явних порушень правил дорожнього руху, інспектор може попросити показати водійське посвідчення.

Інспектор звільнився

За словами пана Лецкалюка, інспектор, який лайливими словами ображав жителя Тернопільщини, перебуває на лікарняному і вже

написав рапорт на звільненні.

–- Інспектор проявив непрофесіоналізм, – зазначає він. –Зупинивши водія, він нормально не пояснив йому свої дії. Замість того, говорив у грубій формі. Зараз ми проводимо службову перевірку і по напарнику того інспектора.

Наразі справу передали на розгляд Козівської прокуратури.

– Для того, щоб встановити ступінь вини працівників ДАІ та водія, ми проводимо детальну перевірку всіх обставин, – говорить прокурор району Роман Юсипів. – У місячний термін ми надамо скаржникові письмову відповідь по даній перевірці.

Наталія БУРЛАКУ, 20 ХВИЛИН

-1 thoughts on “Жителя Тернопілля автоінспектор називав бидлом

  • 16:52 | 20.12.2010 о 16:52
    Permalink

    Лецкалюк хоч майор міліції, а бреше, як сивий мерин – ст. 11 ЗУ “Про міліцію” говорить, що працівник міліції має право зупиняти транспортний засіб виключно в трьох випадках:1. Коли він явно рухається з технячними несправностями 2. Коли явні признаки того, що він наносить шкоду природоохоронному середовищу 3. Коли є оперативні дані на даний транспортний засіб або що він знаходиться в розшуку. Все – крапка. Інші всі вигадки про якісь обовязки – до дупи. Ст. 19 Конституції говорить, що державні службовці мають діяти на підставі закону, в межах повноіважень та у спосіб передбачиний чинним законодавством України.Та ж ст. 19 говорить, що ніхто не може змусити громадянина діяти в незаконний спосіб. Тобто громадянин може робити все, що не заборонено законом, а державний службовець лиш те, що дозволено законом йому. Ось і вся різниця! Ні цвяха, ні жезла Вам земляки в Новому році!

Коментарі вимкнені.