Віталій Колошиць з Тернопільщини про мистецтво та помилки в кулінарії
Про участь піцайоло з Чорткова Віталія Колошиця у чемпіонаті світу, що проходив у Пармі (Італія) 9-11 квітня, чули вже чи не всі. Там серед 780-ти учасників Віталій зайняв 59-те місце.
На Чемпіонаті було 11 категорій, в яких виступали учасники із 43 країн. Загальна кількість учасників, які приїхали на чемпіонат, 1260 осіб, і це на 780 можливих місць.
Завдяки ексклюзивному інтерв’ю для 20.хвилин, Чортків.City зібрав 10 фактів про чемпіонат, піцу та чортківського піцайоло.
В тому, що кулінарія – це мистецтво, Віталій більш, ніж впевнений. Він ні на секунду не хоче сумніватись у цьому, він просто не може уявляти це по-іншому. Для нього піца – окреме мистецтво.
Якою була перша піца Віталія
«Перша піцу, яку я приготував сам від початку і до кінця – це була піца з креветками, цукіні, моцареллою і з квітками цукіні, фаршированими сиром «ріккотта».
Піцу треба не лише вміти готувати, але й їсти
«Італійці вміють правильно харчуватись і загалом правильно їсти. В нас люди як хочуть: щоб побільше м’яса і воно подешевше було. Я хочу, щоб люди розуміли, що піца – це мистецтво.
Треба розуміти як її готувати і їсти. Я хочу розвивати цю культуру тут. Це важко дається, але я стараюсь. Ми потрохи вже привчили людей до «повітряних» бортів. Ок, вже ніхто не жаліється, бо в перші роки було дуже важко. Зараз ми потрохи переведемо піцу на італійське борошно».
Основне у піці – тісто, а не м’ясна начинка
«Треба, щоб люди розуміли, що так, це тісто, і воно головне у піці. Основа – це тісто і помідорний соус, а начинка зверху – вона є, або її взагалі може не бути. Якщо хочеш м’ясо – в меню є стейки».
В меню попадає менше 15-20 % з того, що «наекспериментував», і це нормально
«Буває таке, що просто в смітник викидаю. Я стільки тіста перевів, що просто страшно уявити. Але інакше ніяк. Якщо ти не помиляєшся – то ти нічого не робиш.
Я це знаю. Постійно треба експериментувати і реально – відсотків десь 15-20 це експерименти, які мені подобаються, потім з цього ще менше попаде в меню. І це нормально».
Не всі види піци можна приготувати вдома
«Нереально вдома приготувати таку піцу, як я люблю. Є види піци, яку можна готувати при низьких температурах. Для Неаполітанської піци треба 450 градусів. Вдома ти не маєш такої пічки. Нормальне тісто можна вручну зробити. Це важко, але можна. Якщо є вдома спеціальна тісто машинка, типу міксера, тоді так. А руками ти ніколи не вимісиш так, як це зробить машина. Ти фізично це не зможеш зробити».
Автор ідеальної піци для Віталія
«Я з’їв піцу з своїм кумиром Атіллою Албачіара. Ми спілкувались з ним в соцмережах і я розумію, що зараз тут переді мною, людина, яка вміє готувати ідеальну піцу. Класне відчуття».
Улюблена піца чортківського піцайоло
«Моя улюблена – це просто Маргарита. Але справжня Маргарита. Зі всіма інгредієнтами D.O.P (Denominazione di Origine Protetta). Для мене головне, щоб там були всі правильні інгредієнти і обов’язково, щоб правильне італійське борошно було. І як мінімум це має бути витримка тіста 24 години, тому, що воно тоді легше споживається».
Рецепт піци, який сподобався Віталію на чемпіонаті
«На чемпіонаті в категорії «Класична піца» виступали учасники з Китаю, вони готували піцу на основі кави. Уявляш? Я взяв в них рецепт і я хочу реально це попробувати».
Він може говорити про піцу годинами
«Ми здружились (з Сергієм Чупірем прим. ред.) вже на чемпіонаті, але це професійне. От ти коли спілкуєшся з журналістами, ти ж маєш про що з ними поговорити? Ми могли говорити про піцу годинами. Він розказав мені, що він хоче зробити, я розказав, що хочу зробити я. Він мені пояснив яке в нього тісто, яка ферментація, яке борошно, яка температура – і я вже думав яку робити начинку. Соус в нас був на основі сиру «фета», вершків, горгонзоли «дольче» і пармезану. Зверху ми поставили моцарелу Буффало і відправили в піч. Після печі я обсмажував слайси м’яса, до речі, то було дуже делікатне м’ясо, биток козулі, маринований в гірчичних зернах, прованських травах і з рожевою морською сіллю. Прикрашали піцу мікрогріном, ожиною з харчовим золотом і зверху ще поливали соусом з лісових ягід».
Віталій любить колекціонерів та цінує подарунки
Біла з чорною стрічкою челентанка, яку Віталій за допомогою голосування у соцмережах обрав для участі у чемпіонаті, – не талісман для піцайоло. У нього челентанок багато і він просто їх колекціонує.
«Це прикольно, бо тепер за нею багато хто мене знає. Я люблю людей, які мають колекції і вже зібрав свою. В мене десь їх 15 і ще три їдуть до мене. А ще в нас була дуже прикольна дошка для подачі. Мені в Чорткові дизайнери розробили її спеціально для чемпіонату».
Фото з соцмереж
Коментарі вимкнені.