На Тернопільщині депутати розпочали боротьбу з головним освітянином одного з районів

Днями за ініціативи фракції «Батьківщина» у Борщівській районній раді розпочато збір підписів депутатів на підтримку звернення про доцільність перебування на своїй посаді начальника районного відділу освіти.

На переконання керівника фракції «Батьківщина» Ореста Яреми, свавілля головного освітянина району перейшло усі допустимі межі. І останнім рубежем терпіння депутатів став тиск начальника районного відділу освіти по відношенню до однієї з директорів шкіл Борщівщини, що привело до нервового стресу жінки та необхідності надання екстреної медичної допомоги.

Варто зазначити, що погрози згаданого керманича вже стали традиційними у його роботі та поведінці. Лише декілька тижнів тому під час сесійного засідання Борщіської районної ради фракції «Свобода» виголосила заяву: «…з приводу чинення тиску на депутатів та брутальної поведінки завідувача відділу освіти Борщівської райдержадміністрації». Дану заяву під час сесії підтримала фракція «Батьківщина», питання було прийнято та адресовано голові Борщівської РДА.

За тиск та погрози родичам депутата Борщівської районної ради ( від ВО «Свобода»), з метою змусити його змінити позицію в питанні розгляду бюджетних питань, а також – порушення етики державного службовця, 3 жовтня начальнику відділу освіти виголошено догану.

Але питання бюджетних асигнувань в галузі освіти виявилися настільки важливими для чиновника, що догана не зупинила його на шляху до намічених, вочевидь, меркантильних цілей.

Вся правда про інтереси та цілі головного освітянина району виплили під час розгляду питання на сесії «Про районний бюджет на 2013 рік».

Більшість депутатів присутніх в сесійному залі (представників опозиції) відверто обурили пункти асигнувань в галузі освіти. Адже замість «покращення», документ пропонував «погіршення» в вигляді зменшення виплат на харчування дітей та поточні видатки до кінця 2013 року. По – простому кажучи – відібрати кошти, передбачені районним бюджетом на харчування дітей у дитсадках, школах (інтернатах та спецшколах), ліцеях, гімназіях, колегіумах району у сумі 108 000 грн. А також 185 910 грн. – кошти, що мали б використовуватися освітніми закладами для поточних витрат: ремонт, технічне забезпечення, канцелярія та інше.

Як стало зрозуміло під час обговорення, кошти забрані з харчування дітей мали перекрити відверте недбальство держслужбовця – заввідділу освіти.  За рахунок зменшення коштів, передбачених на продукти харчування для освітніх закладів району в сумі 108 тис. грн., згаданий керманич мав на меті виконати постанову Тернопільського обласного адміністративного суду, який звинуватив районне управління освіти в заборгованості коштів через неякісне придбання вугілля для опалення освітніх закладів району. За рахунок коштів на ремонти та поточні витрати закладів освіти у сумі 185,9 тис. грн.., начальник відділу освіти, вочевидь, хотів задобрити, в вигляді премій, освітян за попередні несанкціоновані стягнення, скорочення та погрози на їх адрес.

На щастя, під час голосування за питання зменшення асигнувань для освітніх закладів голосів «за» (депутатів від провладних політичних сил) не вистарчило і питання не було прийнято. Проти свавілля проголосували опозиційні депутати від фракцій «Батьківщина» та «Свобода» у Борщівській райраді.

Така невдача не на жарт обурила начальника райвідділу освіти, який вкотре шляхом шантажу та погроз директору школи – дружині депутата від «Батьківщини», взявся за тиск на депутата та фракцію. Така поведінка чиновника, спонукала керівництво фракції «Батьківщина» до радикальніших дій.

Звернення депутатів Борщівської райради до голови Борщівської РДА, яке буде виголошене та прийняте на найближчій сесії Борщівської районної ради. Збір підписів під зверненням триває.

Коментарі вимкнені.