В Козівському ресторані учнів знайомили з професіями, що вимагають хорошої пам’яті та навиків психолога
З метою популяризації робітничих професій фахівці Козівського районного центру зайнятості провели професіографічну екскурсію на базі ресторану «Червона рута», що в центрі смт Козова. Більше двох десятків старшокласників Козівської ЗОШ № 1 познайомилися з професіями кухаря та офіціанта безпосередньо на робочих місцях.
Спеціалісти відділу надання соціальних послуг РЦЗ розповіли школярам історію виникнення та розвитку згаданих професій, їх актуальність на ринку праці, про навчальні заклади області, де можна здобути фах кухаря та офіціанта.
– Робота кухаря важка і відповідальна, – звернулась до учнів кухар ресторану Катерина Миколаївна Гром’як. – Вона вимагає акуратності, постійної уваги, хорошої пам’яті, вміння вдало підбирати та складати меню, знань ступеня готовності страв та свіжості продуктів. За 45 років на цій посаді я зрозуміла, що лише ті страви, які приготовлені з любов’ю є найбільш смачними.
Офіціантка Оля зізналася, що їй цікаво працювати, адже потрібно бути й трохи психологом, і є можливість проявити свої здібності у спілкуванні з людьми різних вікових категорій та запитів.
– Я намагаюсь зрозуміти які люди сіли за столик, що саме вони хотіли б замовити, а тоді допомагаю обрати страву чи напій, – повідомила пані Оля. – Офіціантові також обов’язково потрібно знати правила обслуговування клієнтів та сервірування столів у різних випадках: чи це звичайний обід, чи банкет, весілля, чи просто зустріч кількох друзів за кавою; необхідна й фізична витривалість, адже робочий день проходить на ногах.
Працівники «Червоної рути» побажали десятикласникам вдалого вибору професії та наголосили на тому, що слід любити справу, якою займаєшся, і тоді ніяка робота не буде важкою.
На завершення екскурсії фахівці центру зайнятості звернули увагу школярів на те, що до вибору фаху потрібно відноситись дуже виважено та свідомо, обираючи майбутню професію, необхідно враховувати попит на неї на ринку праці, власні можливості та уподобання.
Коментарі вимкнені.