«Родзинки» Шумщини та легенда «Останця з церквою»

Територією Шумщини, протяжністю 65 кілометрів, простягаються Кременецькі гори. Окрасою Кременецьких гір на території Шумського району є гора Стіжок – приклад ерозійних останцевих Кременецьких гір, Данилова гора – мальовнича гора «Останець з церквою».

Гора має велику і багату історію. Легенда розповідає, що якось князь Роман Мстиславович, оглядаючи волинські землі, зупинився табором неподалік від Стіжка. Тут він отримав приємну звістку: його дружина Ганна народила сина, якого нарекли Данилом. На честь цієї події князь звелів закласти на горі фортецю, яку назвали град Данилів. Згодом Данило став князем і всіляко зміцнював свій град, перетворивши його у неприступну фортецю. Коли ж у 1240 році на українські землі посунули монголо-татарські орди, і стали падати одна за одною фортеці, то не здалися ворогу дві з них – Кременець і Данилів град. Однак, у 1261 році, за умовами переговорів між татарським ханом Бурундаєм і Данилом, що відбувались в Шумську, останній змушений був знищити твердиню духу.Гостроверха

Данилова гора піднімається над долиною по сусідству з низкою гір Малий Уніяс, Гостра Дубова, Злодійка, Ямна. Між старими дубами та ясенами, на вершині Данилової гори, стоїть пам’ятний храм святої Трійці – пам’ятник архітектури ХІV-ХVІІ століть. Гору також називають Трійця. Тут був розбудований літописний давньоруський Данилів град, що й підтвердили археологічні розкопки.

Підніжжя Данилової гори площею близько семи гектарів вкрите грабовим молодняком. На південному крутому схилі росте дуб, вік якого наближається до півтора століть.В пам’ять цих подій біля підніжжя Данилової гори ось уже впродовж семи років проходить Міжобласний фольклорно-мистецький фестиваль «Братина».

Взагалі в районі є ряд мальовничих і цікавих за рельєфом гір з чудовими краєвидами, які не поступаються найкращим європейським. Це унікальна гора «Червоний камінь» (с.Іловиця), гора «Уніяс» (с.Антонівці) – чарівний куточок Волинського краю. Особлива краса притаманна цьому району, де розташовані села Стіжок, Угорськ, Антонівці, Іловиця, Кутянка, Кути – це наймальовничіші місця нашого краю. Їх по праву можна вважати перлами Волині.

Алла МАТВІЮК, директор Шумського районного краєзнавчого музею шумській районній газеті “Новини Шумщини”

Коментарі вимкнені.