На Тернопільщині випікають 86% хліба “в тіні”
Більше половини обсягів хліба в Україні виробляється у тіні, – пише Економічна Правда.
Про це заявив урядовий уповноважений з питань дерегуляції господарської діяльності Михайло Бродський за результатами зустрічі із виробниками харчової галузі, повідомляє прес-служба Держкомпідприємництва.
“Щорічно людина споживає у середньому 101 кг хліба. Тобто на рік в Україні випікається близько 4,6 млрд. кг. Тоді як статистика показує, що у нас виробляється усього лише 1,8 млрд. кг. Але ж нестачі хліба немає. Виходить, решта – а це більше половини – просто випікається у тіні”, – наголосив .
Під час зустрічі пекарі також поскаржилися на нечесну конкуренцію.
Хлібзаводи, які сплачують всі податки та виплачують працівникам повністю офіційні зарплати, опиняються у нерівних умовах із тими пекарнями, у яких виробництво оформлено на кілька приватних підприємців.
“Як може виробник, який сплачує білу зарплату та всі податки, конкурувати із пекарнею, де стоять 6 ліній і кожна з них оформлена на окреме ПП на спрощеній системі оподаткування?”, – наголосив Бродський.
Найбільш тінізовані ринки праці у хлібопекарській галузі, за даними виробників, у Закарпатській, Тернопільській, Івано-Франківській областях.
Зокрема, частка неврахованого у Держкомстаті виробництва у Закарпатській області сягає 90%, у Тернопільській – 86%, в Івано-Франківській – 76%.
Коментарі вимкнені.