Тернопільська влада досі намагається вилучити із Іванівського заповідника 33 квартал

Більше року тернопільська влада намагається вилучити із Іванівського заказника 33 квартал (http://pechenegy.org.ua/ru/node/1312). Фактично – для прокладення біатлонної траси, офіційно – через втрату ним природної цінності (будь-які інші причини скасування заповідного статусу є незаконними). Наміри можновладців базуються на “експертних” висновках, які в один голос стверджують, що нічого цінного в цьому кварталі нема (https://drive.google.com/open…). На їх підставі роззаповідання цієї ділянки погодило і Міністерство екології та природних ресурсів України.
Але місцеві активісти – які відвідують заказник чи не щодня – весною цього року зафіксували в 33 кварталі зростання занесеного до Червоної книги України підсніжника білосніжного, на підставі чого зажадали від Мінприроди відкликати погодження на роззаповідання (http://pechenegy.org.ua/ru/node/1330).
У відповідь Мінприроди і Департамент екології Тернопільської ОДА призначили переобстеження заказника. Його зробила завідувач відділу фітосозології Кременецького ботанічного саду Liana Onuk. Обстеження підтвердило зростання в 33 кварталі лілії лісової та виявило в ньому зростання і інших рідкісних в Тернопільській області рослин: кадила сарматського, воронця колосистого та вовчих ягід звичайних (https://drive.google.com/open…).
Із Звіту за результатами обстеження: “Заказник “Іванівський” є цінним резерватом рідкісних видів рослин та відіграє значну роль також в екологічній безпеці прилеглих населених пунктів як регулятор кліматичного та екологічного балансів території”.
От цікаво – тепер Мінприроди своє погодження відкличе?

Екологічна група “Печеніги”

 

Коментарі вимкнені.