Тарифи у Тернополі треба піднімати негайно, каже міська влада

Тарифи на холодну і гарячу воду, а також на тепло у Тернополі треба піднімати негайно, каже міська влада. Через збитковість чинних розцінок “Тернопільводоканал” і “Тернопільміськтеплокомуненерго” щомісяця терплять багатотисячні збитки, працівникам цих комунальних підприємств уже боргують зарплатню. Рішення про зміну місцевих комунальних тарифів тепер приймають у Києві, – повідомляє ТВ-4. А там не поспішають, каже міська влада Тернополя.

Розрахунки нових тарифів на холодну воду, йдеться про 7-8 гривень за кубометр, “Тернопільводоканал” подав до Києва ще наприкінці травня, та Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг приймати їх не поспішає. Тим часом комунальне підприємство щомісяця нарощує борги, вже дійшло до відпусток працівників за власний рахунок.

– З кожним місяцем ситуація ускладнюється, оскільки то росте електроенергія, слава богу, останні два місці вона не переглядалася вже, ростуть ціни на матеріали, які ми використовуємо в своїй роботі. І станом на серпень, коли ми формували бюджет, нам не вистачало вже приблизно 900 тисяч гривень. Але потрібно врахувати, що в серпні йшов час сплати квартальних податків, – це плюс півмільйона. Якщо взяти вересень-місяць, то це орієнтовно сума біля 300-400 тисяч гривень. Прогноз на жовтень, якщо не виросте ціна на електроенергію, – десь так само 400 тисяч гривень недостачі коштів, – каже директор КП “Тернопільводоканал” Володимир КУЗЬМА.

Про припинення централізованої подачі води у Тернополі мова поки не йде, та у водоканалі розуміють, що отримані через не підняття тарифів збитки нічим компенсувати не можна буде, а борги сплачувати доведеться. У “Тернопільміськтеплокомуненерго” ситуація ще гірша – там через збиткові тарифи борги багатомільйонні. Теплопостачальники теж подали свої розрахунки нових тарифів на тепло і гарячу воду у Тернополі, але Київ поки мовчить.

 

– Розрахунок тарифів прийнятий, але до цього часу теж не прийнятий. Зрозуміло, що та дискусія, яка зараз є між Україною і Росією, впливає на затвердження тарифів, вартість ціни на газ. В нас залишився місяць до опалювального сезону. Підприємства міста мають високий ступінь готовності, але одночасно ми не можемо підходити до опалювального сезону виключно на плечах комунальних підприємств – наростає заборгованість по заробітній платі, наростають проблеми економічного характеру, -каже заступник міського голови Тернополя Владислав СТЕМКОВСЬКИЙ.

У неприйнятті загальнодержавними органами рішення про підняття тарифів міська влада Тернополя вбачає більше політичних причин, як економічних.

– Тобто або свідомо вводять підприємства в ситуацію збитків і можливого банкрутства, або це навмисні дії, або, вибачте, недалекоглядна політика. Але наслідки для підприємств однакові що одна мотивація, що друга, – говорить Владислав СТЕМКОВСЬКИЙ.

 

Коментарі вимкнені.