Римо-католики Тернополя здійснили хресний хід навкруги однієї з найстаріших каплиць Західного регіону (фото)

Нещодавно у Тернополі збудували костел на вул. С.Бандери. До цього усі служби відправлялися у каплиці, що на Микулинецькому кладовищі. Саме там дев’ятого квітня римо-католики Тернополя здійснили хресний хід навкруги однієї з найстаріших каплиць Західного регіону.  Хоча це був будний день, зібралося чимало людей різного віку. Перед початком хресної ходи священники  причастили усіх бажаючих і  вкотре  помолилися за близьких і рідних, яких немає поряд.  Дійство тривало близько півтори години.

 

Довідка “Погляду”:
Акуратно збудована з тесаного каменю споруда при дорозі з Тернополя на Микулинці з’явилася у 1861-65 рр. з ініціативи отця-єзуїта або ж ісусівця, як ще тоді говорили, Каетана Маркевича. Але чернець запропонував збудувати на кладовищі не повноцінну церкву, а усипальницю для монахів. Та сталося все інакше – збудовану інженером Яном Закревським капличку передали тернопільській парафії і там час від часу почали проводити відправи. Коли ж прийшли “совіти”, майже столітню пам’ятку перетворили на “кабінет” гробаря – у ній виготовляли кам’яні пам’ятники на могили і зберігали розмаїті інструменти.

Із 1992 р. каплиця на Микулинецькому встигла побувати єдиним храмом тернопільських римо-католиків – доки не збудували костел на просп. Бандери. Храмові, якщо рахувати від 1861 р., уже 150 років, але він – справжній доглянутий шедевр, стіни якого у прямому розумінні можна читати. Вони рясніють пам’ятними написами про тернополян, починаючи із 1862 р. Серед переліку імен та прізвищ – четверо Завадських, однофамілець відомого київського ректора-співака Teresa z Poplawskich Lanfhauzowa. Але є і невідомі, певною мірою екзотичні, тепер у місті Franciszek та Pulcheria Greissennegger, які народилися ще у 1787 та 1788 рр. Але справжній подив викликає англомовна епітафія на чорній кам’яній плиті, присвячена уродженці Лондона Elizabethn Geppert Dowling, яка прожила тільки 38 років і померла в Тернополі у 1880 р. Автору статті не вдалося з’ясувати, що робила у Тернополя ця британка часів королеви Вікторії.

-1 thoughts on “Римо-католики Тернополя здійснили хресний хід навкруги однієї з найстаріших каплиць Західного регіону (фото)

  • 21:07 | 10.04.2012 о 21:07
    Permalink

    гарний фотозвіт! скільки хожу мимо тієї каплиці а в середині не був ще.

Коментарі вимкнені.