Нас знову розводять, як сліпих котенят? – тернопільський експерт про Євромайдан

Олег Мартинюк

Суспільство знову сколихнули «майдани».

Один непродуманий (чи такий вже непродуманий?) крок гаранта вивів на площі сотні тисяч людей. Апогей – 24 листопада в Києві.
Відверто кажучи, був приємно здивований. Більше того захоплений.
На початках, навіть не зрозумів, що йдеться про ДВА Майдани. На Європейській площі й на Майдані Волі.
Далі. Львів. Колиска новітніх революцій. Студентська молодь «запалила» місто. Славно так, велелюдно. Але й тут щось мені не спокійно. Заклики: Геть партійні прапори! Особисто мені не зовсім зрозумілі. Коли б йшлося про якісь незаконні забудови, розбазарювання міської землі тощо – навіть би вусом не повів. Але коли йдеться про курс, вибір цивілізаційного вектора держави, якось не до кінця зрозумілий той заклик. Тим паче заклики «деполітизувати» київські Майдани.

Юначий максималізм, хвороблива самозакоханість, т.зв. «молодих моральних авторитетів», чи чіткий план опонентів? Питання відкрите. У мене немає на нього відповіді.

Таке відчуття, що нас всіх знову, за влучним висловом «заслуженого диригента парламенту», розводять, як сліпих котенят.
Бий своїх, щоб чужі боялись.
Дорогі мої юні друзі! Навіть коли ви відкараскуєтесь від «брудної політики», вона сама прийде до вас. А ось якою вона до вас прийде, брудною, чи чисто вмитою, залежить безпосередньо від вас. Запам’ятайте, політику брудною роблять люди.
Трошки алегорії.
Ви ніколи не задумувались, чому організована зграя, навіть зграйка гієн виходить переможницею і зі здобиччю над величезними отарами парнокопитних. Лише, коли в тих отарах появляється відважний ватажок вони в змозі відбити здобич навіть у прайду левів? Пошукайте в Інтернеті. Вам сподобається. Аморфність не рятує нікого. Тільки організованість й мета.
Задумайтесь й над тим, що той безлад у країні вимагає докорінних системних змін. Змін суспільно-політичного спрямування. Світ не вигадав нічого кращого і демократичнішого від зміни системи шляхом виборів. Заклики «Геть партійні прапори з майданів» грає на руку саме тим, хто сьогодні при владі. Цілком зрозуміло, що вибори за пропорційною системою вони вже не виграють НІКОЛИ. Попередні також програли. А от вибори в мажоритарних округах, у переважній більшості, їм виграти під силу. Перегляньте результати. Починаючи від місцевих і до Верховної Ради включно.
Саме тому я вважаю, що культивуючи гасло «Геть партійні прапори з майданів» нинішня влада облаштовує підґрунтя для наступної зміни виборчої системи. Шляхом вводу повної мажоритарної системи. А там вона, як риба у воді. При нинішніх умовах, все вирішуватиме гаманець. Чим він буде тугішим у кандидата, тим реальніші його шанси.
Ось тому, слід категорично відкинути хибну аполітичність майданів. Інакше, нинішня молодь своїми руками приведе до влади новітніх лже-моральних авторитетів і «велетів духу» від яких задихнемось всі разом.
Чи досвід «месії» нічого не навчив?

Тепер кидайте в мене каміння.

Олег Мартинюк

-1 thoughts on “Нас знову розводять, як сліпих котенят? – тернопільський експерт про Євромайдан

  • 15:23 | 27.11.2013 о 15:23
    Permalink

    а хто ж під партійними прапорами, хіба не ті самі, з тугими гаманцями і вибачте мене, стояти, мерзнути знову за когось ми вже це проходили. І якщо молодь у нас проявляє таку громадянську актиність, то я щиро вірюю, що тугі гаманці на виборах для них уже значення не матимуть.

Коментарі вимкнені.