Обережно: Тернополем ходять шахраї, що прикриваються іменем Церкви

Сижу якось собі серед тижня вдома. Дзвінок в двері. Знаючи, що в такий час по квартирах ходять лише “свідки”, я спочатку подумала, що не відчинятиму. Але таки повернула ключ в замку.

На порозі стояв старший лисуватий дядечко з прозорим файликом в руках, в якому, як то зазвичай буває, якісь папери. Каже – збираємо гроші на православний храм у Вінниці. У Вінниці??? – здивувалася я. Попросила глянути ті папери. Там стояли якісь печатки, писало назву парафії, була фотографія головного очільника церкви у тій області.

Поки я дочитувалася до кожної букви, чоловік впевнено питав, як мене звати, чоловіка, записував це в зошЕтик. Майнула думка, що може де на Службі він подасть за здоров’я кожного, хто їм відкрив двері, раз так запитує імена усіх членів сім’ї. В цей час я також помітила, що кількома рядками вище, навпроти імен якихось із моїх сусідів стояла цифра 200 грн, були й по 30 грн.

Дочитавши писульку-благословення, сказала, що завдяки своїй роботі я начулася про різні способи шахрайства, тому почитаю в інтернеті про цю парафію, знайду її банківський рахунок і перекину гроші віртуально. Чоловік розізлився, каже, нащо тоді я йому голову морочила. Густо замалював, як третьокласник у чорновику, круглими карлючками наші імена і попрямував геть.

Оскільки в документах була вказана приналежність парафії до Української Православної церкви київського патріархату, то я одразу ж кинулася до Фейсбуку питати тернопільського Архієпископа Нестора Писика, чи дійсно існує якийсь храм у Вінниці, який потребує фінансової допомоги. Мовляв, до мене приходив чоловік, начебто представник тієї церкви. Владика Нестор запитав, чи він був невисокого зросту і схожий на цигана? Кажу – ні. Він пояснив, що нещодавно саме чоловік, схожий на цигана, таким же методом збирав у людей пожертви на монастир на Вінничині. І хоч його затримали правоохоронці, але, як виявилося завдяки моєму випадку, схема шахрайства, яка базується на людській доброті та довірі до Церкви працює і далі.

Так сталося, шо за кілька днів, у одному з греко-католицьких храмів під час недільної проповіді священик теж наголошував на тому, що жодна греко-католицька парафія не збирає коштів ні на який вид благодійності, відвідуючи квартири тернополян. Він наголосив, що пожертви приймаються лише у храмах, де для них існують спецільні скриньки. На кожній із них відзначено, куди саме спрямовуватимуть ці кошти: чи на добудову храмів, чи для дітей-сиріт. Він закликав людей не вірити шахраям.

Отож, тернополяни, будьте уважні! Не хвилюйтеся, що, відмовляючи таким прохачам, берете гріх на душу. Бо не берете. Краще випишіть собі назву парафії, та прізвища осіб, які начебто благословили такий збір коштів, вмикніть Інтернет, або скористайтеся іншими засобами комунікації, виясніть усі деталі та, якщо б раптом з’ясувалося, що пожертви збирали правомірно (що навряд чи), просто перерахуйте кошти.

ЛюПка Вовк, новини Тернополя “Погляд”

-1 thoughts on “Обережно: Тернополем ходять шахраї, що прикриваються іменем Церкви

  • 19:45 | 7.11.2013 о 19:45
    Permalink

    До мене,до речі ,приходили на цьому тижні.Але то була жінка,я правда,двері не відкривала-може був і мужчина.Бо на моє питання-Хто там? отримала відповідь-Церковна рада.Я не відчиняла двері.

Коментарі вимкнені.