Тернопільський нардеп дозволив бити жінок і принизив пенсіонерів

Сьогодні про ситуацію між Тетеруком і Кужель мови навіть більше, ніж про те, що Україна залишилася без безвізового режиму. Захотілося і мені вставити кілька слів на цю тему.

Я жодним чином не виправдовую Тетерука, хоча чудово його розумію. Жінка – це істота спроможна вивести із себе будь-якого чоловіка. Навіть Сократ, який вчив розуму половину Греції, і той втікав від своєї дружини, бо її нічому навчити так і не спромігся. У підсумку вирішив, що краще випити отрути ніж повернутися додому.

Тому Тетерука таки десь можна зрозуміти – відмахнувся чоловік від жінки, як від набридливої мухи і випадково влучив пляшкою. Що і як йому робити далі, нехай він вирішує сам. Мене у цій ситуації більше зачепили вислови деяких нардепів, зокрема від Тернопільщини Олега Степановича Барни. На своїй сторінці у Фейсбуці він прями текстом виправдовує вчинок Тетерука.

“Якщо в жінки появляється грубий голос, то в чоловіка повинна появитися груба сила” – каже українська мудрість, – пише нардеп. Не знаю як хто, а я таку народну мудрість почув вперше. Відчуття таке, що Олег Степанович її сам і придумав, але вирішив приписати всьому народові. Простіше кажучи, Барна тонко натякає, що жінок бити не лише можна, а навіть потрібно, варто лише їм підвищити на чоловіка голос. Щоб виправдати такі свої думки, він посилається на європейський досвід: «В політиці у всьому світі поділу на статі немає». Погоджуюся. А ви колись чули, щоб десь у світі чоловік високопосадовець привселюдно вдарив жінку і йому за це нічого не було?

Не знаю як вам, а мені страшно, що ось такі люди у нас пишуть і приймають закони, якщо поняття гендерної рівності для них полягає у тому, що жінок бити можна, бо у нас же всі рівні. А як на мене, то навіть чоловік чоловіка бити не повинен, особливо у парламенті. Адже для вирішення будь-яких спірних питань є слово. Хоча, пригадуючи, ситуацію того ж Барни з Чижмарем, слів у Олега Степановича обмаль, тому і надає він перевагу кулакам.

Але це ще не весь опус тернопільського нардепа: «Кандидатам в депутати всіх рівнів (принаймні у ВР) і особливо тим, кому за 60р., необхідно проходити перевірку щодо моральної та психологічної адекватності, можливо і на детекторі брехні», – продовжує Олег Степанович. Погоджуюся щодо детектора брехні. Але до чого тут вік? Що це за вікова дискримінація? Барна натякає, що люди після 60 вже не зовсім адекватні? А ось мені, після прочитання цього тексту здалося, що адекватність жодним чином не залежить від віку. І, принаймні, окремим кандидатам у депутати таки варто проходити перевірки у лікарів вузького профілю.

До речі, Олег Степанович неодноразово посилається на європейський досвід. Так ось, якби у Європі політик дозволив собі такі висловлювання, він того ж дня був би виключений з партії і позбавлений мандата. Так що щастя Олег Степановича, що ми все ще не в Європі.

Повертаючись до Сократа, то якби вони з Барною жили в один час, ще велике питання – від кого би втікав філософ від дружини чи від тернопільського нардепа.
Андрій Березовчук

Коментарі вимкнені.