У кожному слові Шевченка – сьогоднішні дні

Нещодавно мені на очі потрапили слова відомого тернопільського поета і громадського діяча Олега Германа:

«Читаю Шевченка і лячно мені.

У кожному слові – сьогоднішні дні».

Так воно і є. Недаремно Великого Кобзаря в нашому народі називають пророком. Адже подіями минулого він описував наше майбутнє. Саме тому його так ненавидять вороги українського народу.

Сьогодні виповнюється 200 років з дня народження символа України – поета і прозаїка, художника і громадського діяча – Тараса Григоровича Шевченка. Лише 47 років життя дарував йому Господь, але велич його історичної постаті важко переоцінити. Сьогодні його пророцтва актуальні, як ніколи.

«То було лихо по всій Україні, – читаємо. – Гірше пекла… За що люди гинуть?». А перед очима криваві події, які призвели до страшного кровопролиття та загибелі десятків безневинних громадян, сотень скалічених тіл і доль.

Не встигли розвісити портрети Тараса Шевченка до його 200-річчя, як визвольні події почали набирати його обрисів. Київ палав у вогні.

«Боже мій, оце воно, – промовляли його вуста. – Та не однаково мені як Україну злії люди, присплять лукаві і в огні її окраденою збудять».

«Розкуйтеся, братайтеся, – закликає Кобзар. – Ні, не вміли, не хотіли. Треба роз’єднатись», – продовжує з жалем.

А як влучно описує він панування українських «божків». І тут знову спадають на думку Шевченкові рядки: «Якби ви знали паничі, де люди плачуть живучи…».

Шевченко глибоко любив свою неньку-батьківщину, що за неї навіть кидав виклик Всевишньому: «Я так люблю свою Україну убогу,  що прокляну святого Бога» і сам вказував у що вірити і що любити. Мовляв, «кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями, бо москалі злії люде…».

Кобзар пророкує Україні два шляхи майбутнього. Або «погибнеш, згинеш, Україно, не стане знаку на землі», або «і на оновленій землі врага не буде супостата…». Отож вибір за нами.

А в уяві знову і знову постають обличчя героїв, які віддали свої життя за краще майбутнє України. Їх подвиг кличе до боротьби за волю, незалежність і щасливу долю і додає впевненості.

«Борітеся! Поборете. Хай Бог помагає.

За вас слава, за вас правда і воля святая». (Т. Шевченко).

 

Слава Україні!

 

Леся Колінець, голова ТОГО «Фонд соціально-економічних ініціатив»

Коментарі вимкнені.