У Тернополі обирали дружину для мера?

Хай не ображаються шановний міський голова і його дружина. Жодним чином не маю наміру їх образити чи принизити. Але недавній студентський конкурс краси «Перша леді Тернополя – 2013», змушує зробити висновок, що тернопільська молодь шукала дружину таки для міського голови. І не інакше. Адже перша леді, за тлумаченням вільної енциклопедії (Вікіпедії), – це «неофіційний титул, який вживають щодо дружини президента або іншого виборного глави держави чи глави уряду»… Уперше цей титул застосували у Сполучених Штатах Америки у 1877 році до дружини президента Ратерфорда Ґейса – Люсі Ґейс і саме після неї першими леді називали лише дружин президентів.

Як зазначає Вікіпедія, перша леді не має офіційної посади і не отримує платні за свою роботу, хоча разом з президентом інколи бере участь в офіційних заходах і церемоніях, займається благодійністю та гуманітарною роботою. Іноді перші леді мали суттєвий вплив на своїх чоловіків і таким чином відігравали важливу роль в житті країни (варто згадати, скажімо, дружин Горбачова чи Ющенка)…

Але чомусь у 2005 році, під час проведення однієї з найпопулярніших молодіжних подій у Східній Європі під назвою «Студентська республіка», прийняли рішення обирати еталон жіночої вроди України і назвати цей конкурс краси «Перша леді». З 2006 року відбуваються його регіональні етапи.

Отже, вибір першої леді – натяк більше, ніж прозорий. Адже на той час першою леді держави була Катерина Ющенко. Сучасна перша леді України – Людмила Янукович. І якщо проводити паралелі на регіони, відповідно, перша леді Тернопілля – голова Гусятинської районної ради Надія Хоптян, а перша леді Тернополя – директор ресторану «Назарія» Олена Надал.

Як бачимо, жодних вакансій. І, дай Боже, аби наші перші леді, незалежно від свого статусу, завжди залишалися першими для своїх владних чоловіків.

А кого ж тоді обирають студенти під час конкурсів краси «Перша леді»? Мені здається, що активним і талановитим молодим людям просто забракло фантазії, коли вони придумували назву для цього конкурсу. І якщо цієї фантазії забракло на всеукраїнському рівні, то хай звернуться до тернополян. Наше місто – столиця студентства, і місцеві хлопці та дівчата обов’язково знайдуть милозвучну та влучну назву для конкурсу краси.

Олексій Яворський, тернополянин.

Свобода

Коментарі вимкнені.