В Україні перепишуть кулінарні книги
Інколи хочу їсти. Не знаю звідки це в мене, але нічого не можу з цим вчинити.
Беру кулінарну книгу. Я не гурман, всілякі фрикасе мені ні до чого, а ось гуляш якийсь з’їв би не без задоволення.
«Візьміть 600 грамів свинини»…
Ха. Свинини? 600 грамів?
Я б взяв, але наш уряд вирішив, що таку кількість цього продукту я маю з’їсти протягом місяця. Проста математика – 20 грамів на день. Тому гуляш відміняється – я ж не чиновник якийсь, щоб так шикувати.
Поки думав, що б то зготувати з 20 грамів свинини, вирішив погортати мемуари одного німецького офіцера, який у роки Другої світової війни потрапив у полон.
«Добовий раціон рядового військовополоненого по нормах котельного постачання для військовополонених в таборах НКВД складав 600 грамів житнього хліба, 40 грамів м’яса, 120 грамів риби, 600 грамів картоплі і овочів, інші продукти загальною енергетичною цінністю 2533 ккал в день».
Хвилиночку. 40 грамів м’яса на добу у полоні? Проти 20 сьогодні в незалежній Україні?
Колись був такий анекдот: «Давайте почнемо війну проти Америки і тут же оголосимо капітуляцію». Жарти жартами, а якщо і справді так вчинити?
Бо у нас же не лише ж м’ясом проблеми такі. Наш уряд вирішив, що людині достатньо дві тарілки на 3 роки. Від гріха подалі у моїй сім’ї тепер тільки алюмінієвий посуд. А то раптом якась тарілка впаде і розіб’ється – це ж потім три роки всім з однієї їсти. І сидіти на одному стільці 15 років. Так урядовці наші вирішили.
А ще вони хочуть, щоб ми використовували 12 рулонів туалетного паперу на рік. 1 рулон на 1 місяць. Хоча при такому харчуванні ми скоро взагалі туалетним папером користуватися перестанемо.
З горя мені солоденького захотілося. Прошу жінку торт який спекти. А вона у холодильник.
– За чим?, – питаю.
– За маслом, який же торт без масла.
– Е ні, – кажу, – дорогенька, – ми ж не народні депутати які, щоб масло їсти. Нам тепер тільки маргарин належиться.
Ось так без гуляшу і торта сиджу і думаю: а може то варто переписати кулінарні книги згідно з українськими реаліями?
Щоб ось так було: «Візьміть 20 грамів свинини, на кінчик ножа маргарину, капніть олії і ретельно перемішайте»…
Андрій БЕРЕЗОВЧУК
Коментарі вимкнені.