Як врятуватись від СНІДу – блудом?

 Євген Заплетнюк
Митрофорний протоієрей Євген Заплетнюк

Якщо саме у ці дні ви більше не є тернопільським студентом,то прийміть мої найщиріші співчуття. Окрім молодості, зрозумілої нерозважливості, та вічної боротьби сну з голодом, ви втратили можливість отримати кілька чудових подарунків до свого чергового уікенду. Скажімо – парочку безкоштовних презервативів.

Запитаєте мене, навіщо ж такі гріховні дарунки хлопцям і дівчатам з нашого найбільш побожного регіону України: регіону Почаївської Лаври, Зарваниці і батьківщини Йосипа Сліпого зі святим Амфілохієм? Ну, як це, навіщо? Презервативи – це чудова ілюзія всезагальної сексуальної безпеки, дорослості та самоконтролю. Якщо ти хлопець з презервативом у кишені – ти непереборний мрійник. Доволі жадібний мрійник, який навіть, не соромиться приймати такі інтимні подарунки від незнайомих людей. Ну, й ще настільки оптиміст, що вірить у те, що з простяцьким студентським виглядом, і патологічним невмінням ґречно вести себе в компанії, цей халявний презерватив все таки колись таки буде використаний за безпосереднім призначенням.

Якщо ж це дівчина, то, швидше за все, вона з роду-віку переконана греко-католичка, вірить що Святослав Шевчук вже давно патріарх, щороку відвідує прощі у Зарваниці, та знає по імені всіх сестер Служебниць і братів Василіян, а також, комплект з 74-х веселих пісеньок та віршів про Христа, під гітарний супровід. Також, дівчина, яка цими днями отримала свій примірник презервативу, у вільний від студентських вечірок час, уважно читає «Девятницю» святому Юді-Тадею, перериваючи цей  процес лиш молитвою на вервичці, за душі всіх хто мучиться Чистилищі. А ще, доречі, вона обов’язково старанно вимиває пательню від залишків кількох молекул жиру, напередодні середи та п’ятниці.

Звісно, міг би я сказати тут щось і про православних, але, здається, наші православні студенти і не знають, що вони ними є, та й публічно себе такими ідентифікують вкрай рідко. А от про поголовну «католицизацію» Галичини чуємо доволі систематично. Скоро, навіть, і свій митрополит тут буде…Чому б журналістам не об’єднати оці дві новини в одну? «Студентам Тернопільської митрополії УГКЦ роздали 5000 презервативів». )) Або про 35 портретів кардинала Сліпого, пам’ятаєте? Але ж справді, на кожен портрет у тернопільських школах Патріярха Йосипа припадає усього по 147 презервативів…Яке ж цинічне і гріховне співвідношення…В ідеалі все має бути в масштабі 1:1.

Ви лиш не подумайте, що я старий буркотун, якому завжди все щось не так. Ні. Зі мною все гаразд. І в мене доволі часто буває все «так як потрібно». Вся справа у тому, що виключно з професійних інтересів, я вимушений доволі уважно перечитувати тонни і сотні кілограм різних новин. Дуже часто, навіть всупереч власній волі, найяскравіші з них я все-таки запам’ятовую. І от живуть там, десь в у відповідних глибинах мого мозку, безліч яскравих повідомлень вітчизняних і закордонних ЗМІ, які не просто суперечать одні одним, але і з неабиякими претензіями, часто прагнуть витіснити звідтіля один одного. От ці новини там живуть собі, і суперечать. Суперечать, витісняють і живуть. А ще, вони постійно намагаються змішатись в єдину пластиліново-аморфну масу, змушуючи мене з неприхованим острахом дивитися у майбутнє. Люди, невже ми з вами ТАКІ? Невже, це такі МИ? Невже ми з вами ЛЮДИ?

Роздавати презервативи потрібно в першу чергу багатодітним родинам, яким об’єктивно буде складно прогодувати вже шосту, чи сьому свою дитину. Принаймні, без очевидної шкоди цим п’яти чи шести уже існуючим діточкам, і психологічної шкоди батьку. І то – як виняток. Роздавати ж презервативи дітям – це вже повне безумство. Дітей треба не парувати, а виховувати. Треба розповідати їм про святість стосунків з протилежною статтю, як і про те, що секс – це привілей одружених. І тільки в такому випадку, усі акції по запобіганню «небажаній вагітності» та поширенню СНІДу будуть мати хоча б якийсь сенс. Перефразовуючи нині приснопам’ятного і високоповажного професора Преображенського, нам зараз слід чесно визнати, що проблема молоді зовсім не у штанах, а в головах. Якщо немає розуму, то навіть безкоштовний презерватив не стане виходом з існуючої складної ситуації. Здається, що навіть вітчизняні лікарі нежить хусточками уже давно не лікують…

Відомий факт: як тільки в школах Америки поставили безкоштовні автомати з презервативами, кількість дитячих вагітностей там збільшилась утричі. Так само зросла статистика венеричних хвороб у підлітків у зв’язку з цим радісним фактом. Презерватив це не панацея. Це всього лиш зручна для всіх ілюзія спокою. І в першу чергу, для виробників подібних гумових засобів захисту від дітей, і небажаних венеричних хвороб.

Так само як є ілюзією і вся оця профілактика СНІДу взагалі. Бо ж всі подібні фонди, асоціації, благодійні та соціальні установи – це чудова ширма для відмивання мільярдів доларів, євро та фунтів по всьому світу. Начебто злочинець, а гляди – благодійник і меценат… Звісно, я тут зовсім не фахівець, і мої опоненти дуже просто можуть вилити на мене цілі ріки, цілком конкретних цифр, сум та людей, яким реально допомогли усі ці організації та установи. Я й сам цього не заперечую. Зараз я говорю про трохи інше. От як добре б було, коли  б усі ці «презервативні гроші» з усього світу, та й повернути в інше русло. Скажімо, все-таки, зробити за тридцять років ( відколи виявлено СНІД ) реально діючу вакцину проти хвороби. Складно повірити, що в час коли новинки техніки перевершили пророцтва найсміливіших фантастів, а телефони давно стали розумнішими за їхніх власників, вчені таки не можуть винайти конкретних ліків, від цілком конкретної хвороби.

Як християнин я знаю, що секс – це лиш частина повноцінного життя повноцінної людини. Я не називаю це злом, і не посилаю нікого в пекло лиш за одну думку про секс. Але я хочу бути достатньо відвертий з вами. Секс без шлюбу – це ще гірше ніж СНІД. СНІДу ви боїтеся, бо знаєте, що це страшно. А секс поза родиною – це хвороба душі, яка здатна погубити вас ще раніше, аніж ви зможете це збагнути. Від СНІДу помирає ваше тіло, а від блуду – душа. Перше тимчасово, друге – навічно. Після СНІДу життя існує. Після блуду – ні. Тому, давайте зустрінемо 1 грудня не атракціоном нечуваної щедрості, у вигляді п’яти тисяч безкоштовних гумових виробів нашим дітям. Давайте, краще, помолимось за людей, які через блуд і перелюб убили і погубили свої душі і тіла. А ще, звичайно, давайте помолимось за самих себе. Най Бозя замість презервативів, нам дасть розуму не грішити, і пізнати на власному досвіді, що таке СПРАВЖНЯ ЛЮБОВ, навіть не заглядаючи при цьому у труси своєму партнеру.

Дякую усім за увагу. І до зустрічі  🙂

*У вищих навчальних закладах Тернополя роздаватимуть презервативи. Відбудеться акція “Презерватизація”, яку організовує Молодіжна ініціатива “Файне місто” з 29 листопада по 1 грудня. У вищих навчальних закладах Тернополя учасники ініціативи будть розповсюджені 5000 презервативів та інформаційних матеріалів, які розповідають про проблему ВІЛ/СНІД та безпечного сексу. (З повідомлень місцевих ЗМІ)

-1 thoughts on “Як врятуватись від СНІДу – блудом?

  • 21:18 | 30.11.2011 о 21:18
    Permalink

    слова справді торкають, але обурює відвертий наклеп на одну з конфесій!

  • 03:41 | 1.12.2011 о 03:41
    Permalink

    зі статті не зрозуміло, над чим більше вболіває автор: над тим, що студентам роздадуть презервативи, чи над тим, що ці студенти ним не скористаються, тому, що є греко-католиками?

  • 12:09 | 1.12.2011 о 12:09
    Permalink

    Друга частина статті – сильна штука!Першу можна було б без конфесій…
    Насправді – найкраща вакцина від СНІДУ, розбитих сімей, поломаного життя – це не презирватив, а ЧИСТОТА ДОШЛЮБНИХ ВІДНОСИН!

  • 13:29 | 1.12.2011 о 13:29
    Permalink

    >як тільки в школах Америки поставили безкоштовні автомати з презервативами,
    >кількість дитячих вагітностей там збільшилась утричі.
    А після вживання огірків помирають 100% людей. Рано чи пізно.

  • 18:55 | 8.12.2011 о 18:55
    Permalink

    А як католицька Церква навчає дітей щодо статевих відносин і коли? (Окрім того, що посилає семінаристів в школи розказувати зачовгану тему про аборти)

  • 17:10 | 23.01.2013 о 17:10
    Permalink

    абсолютне неетичне звернення. При чім тут греко-католики? хіба православні не так само грішать? чи вони всі святі? очевидно що ні. Щодо презервативів та сексу, то одними балачками про святість шлюбу не обійдеться. Зараз вже не популярний інститут сім”ї, молодь живе цивільним шлюбом без розпису і церкви. І цьому нічого не вдієш. Застарілі догми церкви відстають від життя. А секс нікуди не дінеться, бо це є одне з задоволень людини, можна сказати найприємніше. Я не закликаю до блуду. Але створення сім”ї зараз проблематичне як для хлопців так і для дівчат. А ходити монахами чи монахинями до того часу поки зустрінеш свою половину мало хто буде. Тому нехай краще роздають презервативи і вчать як застерігатися від венеричних хвороб та небажаної вагітності, ніж читають лекції про святість шлюбу та неприпустимість сексу до нього.

Коментарі вимкнені.