Районні ради Тернопілля блокують створення заповідників

Відповідно до Законів України „Про Червону книгу України, “Про рослинний світ” районні державні адміністрації та сільські, селищні, міські ради при виділенні земельних ділянок під заліснення, будівництво, розробку кар’єру та інші види промислової діяльності зобов’язані враховувати місця зростання червонокнижних видів рослин. Якщо потенційно на ділянці можуть зростати рідкісні види росли, такі ділянки повинні надаватися у разі позитивних висновків наукових установ.

Органи виконавчої влади у районах та органи місцевого самоврядування ігнорують вимоги Законів України «Про червону книгу України»,”Про рослинний світ” де чітко прописано, що ділянки, на яких виявлено зростання червонокнижних видів рослин підлягають першочерговому заповіданню, а не господарському використанню . На жаль, ця вимога законодавства окремими органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади у районах області не виконується.

Директивою Євросоюзу про збереження природних оселищ та видів природної флори та фауни, усі ділянки з зростанням червонокнижних та рідкісних рослин обов’язково заповідаються, реєструються та підлягають державному обліку з метою недопущення знищення цих місць. На таких ділянках в першу чергу створюються біологічні резервати, так звані пам’ятки природи, заказники, де не допускається інтенсивна господарська діяльність. Україна маючи договір про співпрацю з Євросоюзом, не виконує директиви останнього. На сьогодні європейський показник заповідності становить 13-15%. На території Тернопільської області – близько 8,7%. Цей показник є критерієм вступу України до Євросоюзу. Наприклад, у багатьох європейських країнах цей показник заповідності становить 30-40%. У цьому контексті важливо заповідати місця, де збереглися оселища зростання певних видів рослин. Директивою Адміністрації Президента України визначено довести показник заповідності в області до 13%. Для цього необхідно додатково заповісти природних територій та об’єктів площею понад 50 тисяч га.

– На жаль, в області є нерозумннія а то і спротив районних та окремих сільських рад щодо розширення мережі природно-заповідного фонду, хоч і місцеві ради повинні забезпечувати реалізацію державної екологічної політики. Аргументованих та логічних підстав для цього немає. Зокрема, є нерозуміння з боку Монастириської районної ради, яка більше року не приймає рішення про погодження оголошення природно-заповідним фондом місць зростанням червонокнижних рослин. Аналогічна ситуація в Підгаєцькій районній раді, де уже другий рік не вирішується питання створення заказника «Під конем». Свіжий факт нерозуміння маємо з боку Бережанської районної ради. Рада абсолютно безпідставно та необґрунтовано відмовилась погоджувати організацію ботанічних заказників на території урочищ «Жолоби» та «Гора на Голодівці», де зростає десяток червонокнижних рослин на квадратний метр. Більше того, депутатська комісія районної ради відмовилась дати позитивні пропозиції стосовно цього рішення. У зв’язку з цим є звернення Міністра охорони навколишнього середовища до голови районної ради Василя Німка з проханням винести дане питання на сесію районної ради, – пояснює Ігор П’ятківський. У разі позитивного вирішення питання матеріали будуть передані до Адміністрації Президента України та обласної ради для прийняття рішень про оголошення нових заповіднимх об’єктів на Опіллі.

Залишається сподіватися, що обласна рада буде більш прихильною до питання охорони рідкісних представників флори на території нашої області, і без вагань погодить переліки запропоновані природохоронцями.

Зоряна Гарасимів (“Номер один”)

Коментарі вимкнені.