«Солодкий» Порошенко у Тернополі. Деталі (фото, відео)

По всій Україні 16 лютого пройшли народні віче. В Тернополі такий захід зібрав не одну тисячу громадян. Ще б пак – не щодня до нас приїжджає сам Петро Порошенко, якого багато хто полюбитив після його виступів на головному Майдані країни, та героїчних спроб вгамувати відчайдухів з трактором на Банковій.

Ще задовго до початку віче, перед 12.00, з усіх куточків Центру до майдану перед пам’ятником Степану Бандері масово сходился люди, здебільшого – старшого віку. Вони живим нескінченним потоком ішли від театрального майдану в бік БП “Ромашка”, від архикатедрального собору, по Листопадовій та від Крушельницької.

 

 

Коли віче розпочалося, працівники ДАІ, які стояли на перехрестях Крушельницької-Білецька та Валова-Грушевського зупиняли автомобілі скеровуючи їх в об’їзд так, щоб дорога перед ТОДА була вільна від транспорту.

 

Людей назбиралося стільки, що вони зайняли сходові марші, схили, тротуари та проїжджу частину біля ТОДА.

     

 

Найбільш щільно стояли громадяни в радіусі кількасот метрів перед сценою, яка “примостилася” між будинком побуту “Ромашка” та пам’ятником Степанові Бандері.

  

 

Ближче ж до парку Шевченка людей було менше, оскільки з такої відстані і побачити спікерів на сцені було важче, і звук відбиваючись від дев’ятиповерхівок повертався, створюючи ехо та дисонанс.

 

 

Тернополяни з дітьми стояли обабіч: малята облюбували собі постамент пам’ятника Степану Бандері – їм подобалося ходити по гладкій блискучій гранітній плиті.

Було надзвичайно багато пенсіонерів з паличками. Багато хто з них пересувався повільно, при підтримці когось із родичів.

 

Правоохоронців 16 лютого, і в приміщенні ТОДА, і навколо учасників віче було чимало. На різноманітних підвищеннях (чи то бордюрах, чи сходових маршах) стояли чоловіки у штатському одязі та з відеокамерами. В очі кидалося, що ці люди не прийшли сюди знімати полум’яні промови політиків. Їхні об’єктиви були постійно напрямлені на глядачів. По завершенні віче такі “опеатори” кучкувалися з міліціонерами в синій формі, та групами розходилися – переважно по вул.Листопадовій, попри прокуратуру та міську раду.

  

 

На віче оголосили присутність трьох народних депутатів.

По черзі виступали Михайло Головко, Петро Порошенко, Ігор Яворський, Наталія Михно, тощо. Проте виступити не зміг лідер Правого сектору в Тернополі Іван Сута. Виник невеличкий конфлікт між “свободівцями”, керівництвом штабу національного спротиву та членами Правого сектору. Але Іван Сута попросив своїх хлопців відступити, аби не провокувати конфлікт. Коментар пана Івана з цього приводу читайте на “Погляді” згодом.

   

 

Петро Порошенко, окрім загальних фраз, розповів ще й байку про чесних міліціонерів.


 

А Ігор Яворський розповів, що штабу національного спротиву в ТОДА більше немає. Він звернувся до “Валіка Хоптяна” з пропозицією назвати ТОДА закритим акціоненим товариством.

 

Було очевидним, що тернополян найбільше цікавив головний спікер віче – Петро Порошенко. Оскільки одразу по його виступі дехто вже прямував додому.

Виступом нардепа більшість була задоволена – по закінченні його промови натовп аплодував та скандував: “Молодець!”.

 

 

Символічно, за кілька хвилин після того, як Петро Порошенко покинув сцену, небо прояснилося і засяяло сонце. Завершилося віче приблизно за дві години.

Люба Вовк, новини Тернополя “Погляд”

Коментарі вимкнені.