Дешева курятина тільки у місцевого виробника

Тернопільщина продовжує входити у п’ятірку регіонів із найнижчими цінами на продукти харчування.

«Індекс споживчих цін в області протягом січня-квітня поточного року порівняно до грудня 2012-го склав 99,5% (по Україні 100,1%), зокрема, за квітень – 99,7%, – зазначив начальника головного управління статистики області Володимир Кирич. – Найбільш суттєво на досягнення вплинуло зниження індексу споживчих цін на продовольчі товари».

Як відомо, статистика – річ вперта, отже, за даними спеціалістів управління статистики, наприкінці квітня – на початку травня найбільше подешевшали курячі яйця, продукти переробки зернових, зокрема, гречка, вівсяні пластівці, алкогольні напої, молокопродукти. Також знизилась вартість на бензин та паливо-мастильні матеріали.

Водночас коливається ціна на макаронні вироби, а наприкінці великоднього посту подорожчала риба та рибопродукти, овочі (капуста, цибуля, картопля, морква). Проте повільно, але постійно знижується вартість парникових помідорів, а також яєць, рису, гречки, домашнього сиру (якщо наприкінці квітня максимальна ціна на ринку сягала 34 грн./кг, то зараз – 25 грн./кг), домашня сметана – відповідно 38 грн./кг – 35 грн./кг.

На 7% підвищилась вартість проїзду в автотранспорті, зокрема, у міжміському та міському, та залізничні перевезення.

Наразі для Тернопільщини проблема з м’ясом. Присутні на засіданні констатували: зважаючи, що у торговій мережі яловичини немає, на ринку її ціна зросла і залежно від категорії та якості м’яса коливається у межах 57– 65 грн./кг.

Стала дефіцитом свинини: адже хоча у магазинах (залежно, вирізка це, лопатка чи ребра) вартість становить від 42 грн./кг до 69 грн./кг, то на ринку ціна продовжує триматись у межах від 50 грн./кг до 75 грн./кг. Однак тернопільські експерти вважають, що вже за пару днів ціна знову зросте, адже м’яса не багато, а попит на свинину завжди є.

«Сьогодні в області яловичина майже на 4 грн. дорожча, ніж у середньому по Україні, хоча на молокопродукти – одна з нижчих, – констатував заступник голови Тернопільської ОДА Василь Гецько. – Суттєво дорожча курятина, завезена з інших регіонів. І вплинути на ситуацію не можливо. Єдиний вихід – розвивати власне виробництво. Наскільки я знаю, у Ланівцях  і на Зборівщині  завершується  реконструкція птахофабрик».

Разом з тим, наголосив головний економіст регіону, потрібно не пускати на ринок продукцію без необхідних документів. Завдяки передвеликодньому ярмарку вдалось суттєво знизити ціни на продукти харчування.

«Місцеві споживачі мають підтримувати та обирати товари місцевого виробника», – наголосив Василь Володимирович.

Скажімо, тернопільське борошно ледь не втричі дешевше за муку відомих виробників  «Хуторок», «Хлібодар», «Київмлин». Разом з тим, під час ярмаркувань споживачі все частіше просять, щоб продавали вже фасовану продукцію.  Зважаючи, що вже незабаром в Україні планується ввести лише паперову упаковку, виробникові є над чим замислитись.

До речі, щодо упаковки. Нещодавно спеціалісти обласної інспекції захисту прав споживачів перевірили декілька продовольчих магазинів у Бережанах. І, як на Зборівщині, виявлено продукти, що продавались без необхідної споживачеві інформації – невідомо, коли випечені були хліб в асортименті та булки. Крім того, у крамниці  «Зорепад» продавали лососеву ікру та напій «Живчик» із простроченим строком придатності, а в «Яворі» – горілку. За результатами перевірки підприємців оштрафовано, матеріали передано до правоохоронних органів, у тому числі і до податкової.

Аналізуючи цінові тенденції квітня, в обласній інспекції по цінах підрахували, що на 3% підвищилась вартість житньо-пшеничного хліба, причому це відбувається за рахунок підвищення цін на продукцію власного виробництва у супермаркетах.

Також на нараді повернулись до питання стосовно підвищення ціни на хліб ТОВ «Тернопільхлібпром», адже це підприємство найбільше випікає хліба на території області.

«За результатами перевірки даного сектору ринку «Тернопільхлібпром» насправді закуповує борошно на 5-10% дорожче порівняно з іншими пекарнями», – зазначив заступник голови територіального відділення Антимонопольного комітету Тарас Куйбіда.

Наразі підприємству запропоновано ряд рекомендацій щодо формування та застосування цін на регульовані види хліба. Також наголошено на необхідності сприяння діяльності місцевих виробників щодо збільшення обсягів виробництва продуктів харчування, розширення їх асортименту та насичення ними торговельної мережі для забезпечення споживчого попиту населення за помірними цінами.

Олена Густенко

загрузка...

Comments are closed.