На Тернопільщині люди почали отруюватися грибами

7 вересня о 22:00 до Лановецької центральної районної клінічної лікарні з діагнозом «Гостре отруєння дикорослими грибами» госпіталізовано двох жителів села Лисогірка Теофіпільського району Хмельницької області, громадянина 1936 року народження та громадянку 1938 року народження.

ДСНС застерігає: громадяни будьте обережні при вживанні дикорослих грибів.

Аналіз випадків отруєнь грибами свідчить, що більшість з них обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях. Помилитися при збиранні грибів можуть навіть досвідчені люди, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, у яких ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує.

Необхідно правильно готувати гриби до споживання. Багато постраждалих внаслідок отруєння стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливе не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння). Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко. Також слід пам’ятати, що страви з грибами важкі для перетравлення, їх не повинні вживати діти, люди з захворюванням шлунково-кишкового травлення, печінки чи з хронічними захворюваннями внутрішніх органів.

 

Симптоми грибного отруєння різні:

  • Характерні ознаки отруєння – нудота, блювання, біль в животі, розлад роботи шлунку – з’являються через 30-60 хвилин після вживання страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальних наслідків, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.
  • Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через 0,5 –2 години після вживання червоних мухоморів, отруйні речовини яких вражають нервову систему. У таких людей можуть бути напади сміху внаслідок галюцинацій. Якщо постраждалому не надати першу медичну допомогу в перші години, то врятувати його життя буде складно.
  • Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого та смердючого, сморжів та деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3 діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися тоді, коли у шлунку не залишається жодного сліду від грибів, людина вже і забуде, що їла їх. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судома, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.
  • До смертельно небезпечних грибів належить свинушка тонка і багато прихильників «лісового м’яса» полюбляють її їсти. Однак, цей гриб надзвичайно небезпечний. Він спричиняє в окремих людей сильну алергічну реакцію, що призводить до захворювань крові. При отруєнні людина може померти за два тижні. Зараз цей гриб занесено до світового списку смертельно отруйних.
  • Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельної навіть вважається мінімальна доза отрути. Тому обов’язково треба мити руки після контакту з грибами.

Comments are closed.