Сьогодні – єдина неділя, коли можна бити поклони в церкві

Під час Великого посту є день, коли християни Східного обряду в особливий спосіб вшановують Животворящий Хрест, на якому був розп’ятий Ісус Христос. Це Хрестопоклонна неділя – неділя звеличення і прослави Хреста Господнього. Цьогоріч третя неділя посту, в яку й вшановують Животворящий Хрест, припадає на 27 березня.   Сьогодні в церкві читають з Євангелія, про те, що кожен має власний хрест страждань i скорбот. Та у Богослужінні Хрестопоклонної неділі майже нічого не йдеться про хрест як символ терпіння, покути чи приниження, а йдеться про святий хрест як символ радості, перемоги і тріумфу, що завершує світле Воскресіння.

Святий хрест, кажуть священики, має пригадати безконечну Божу любов, Христові страждання і обов’язок кожного християнина мужньо нести свій хрест щоденного життя. Хрестопоклонна неділя показує значення святого хреста не тільки під час посту, але й впродовж життя людини. Ця неділя свідчить: де хрест, там сила, там перемога, там спасіння. Цілуючи в Хрестопоклонну неділю Святий Хрест Господній, віряни щиро моляться до Бога: “Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і Святеє Воскресіння Твоє славимо!”

Подібно, як ті, що відбуваючи довгу й тяжку дорогу, чуються змучені, і коли знайдуть дерево, багате на тінисте листя, трохи там відпочивають і наче відмолодившись, ідуть у дальшу путь, так і сьогодні, в часі посту й посеред прикрої дороги й подвигу, святі Отці посадили життєдайний Хрест, щоб дав нам відпочинок і прохолоду та щоб нас, утомлених, зробив мужніми й легкими до дальшого труду.

ОБРЯД ПОЧИТАННЯ СВЯТОГО ХРЕСТА

Урочисте поклоніння святому хресту на утрені цієї неділі відбувається так.

У переддень празника гарно прибраний квітами святий хрест виносять після вечірні з захристії на престол. Наступного дня на утрені в часі великого славословія священик бере святий хрест з престола, кладе його собі на голову, виносить на середину церкви і ставить на тетраподі. Тепер співають тропар “Спаси, Господи… “, після нього співають тричі “Хресту Твоєму… ” і кожного разу усі роблять доземний поклін. Під час співу хресних стихир усі побожно цілують святий хрест.

Ось одна зі стихир, яку співають при почитанні святого хреста: “Прийдіть, вірні, поклонімся животворному дереву, на якім Хрис­тос Цар слави, добровільно руки простерши, підніс нас до первіс­ного блаженства, що його перед тим через розкіш був украв ворог і спричинив наше прогнання від Бога. Прийдіть, вірні, поклонімся дереву, яким ми вдостоїлися розтрощити голови невидимих ворогів. Прийдіть, усі країни народів, і Господній хрест піснями звеличаймо: Радуйся, хресте, упавшого Адама совершенне спасення. Тобою величаються наші найвірніші царі, бо Твоєю силою сильно перема­гають ізмаїльських людей. Тебе сьогодні ми християни зі страхом цілуємо, на Тобі розп’ятого Бога славимо, кажучи: Господи, розп’я­тий на хресті, помилуй нас, бо Ти благий і чоловіколюбець”.

Цього дня, замість “Святий Боже”, співаємо на Літургії “Хресту Твоєму… “. Цю пісню на честь святого хреста співаємо після кожної відправи цілий тиждень аж до п’ятниці і при тому поклоняємося святому хрестові та побожно його цілуємо.

Для більшого заохочення до почитання і любові святого Хреста часто пригадуймо собі ті глибокі думки, що вийшли з уст великого почитателя Хреста святого Єфрема Сирійського (†373):

Хрест — воскресіння мертвих.

Хрест — надія християн.

Хрест — жезл хромих.

Хрест — потіха бідних.

Хрест — скинення гордих.

Хрест — надія безнадійних.

Хрест — кермо для плаваючих.

Хрест — пристань для гонених бурею.

Хрест — батько для сиріт.

Хрест — потіха для терплячих.

Хрест — охоронець для юнаків.

Хрест — слава для мужчин.

Хрест — вінець для старців.

Хрест — невинність для дівиць…

Хрест — хліб для голодних і джерело для спрагнених…

Коментарі вимкнені.