Азаров обіцяє дешеву гречку, на Тернопіллі його слова спростовують

Перевиробництво гречки 2011 року обов’язково призведе до зниження ціни на цю крупу. Так сказав тиждень тому на Вінничині Прем’єр-міністр Микола Азаров. У Держінспекції контролю за цінами в Тернопільській області щодо можливого падіння цін на цю крупу висловлюються обережніше, та перевиробництво гречки у нашій області точно буде, каже влада. На 70% до 20-ти тисяч гектарів збільшила цьогоріч площі під гречкою Тернопільщина. В управлінні економіки облдержадміністрації переконують: більше гречки – більше грошей для області, у будь-якому разі ця гречка не пропаде, – повідомляє TV4

 

Сказати, що на гречку нині в Тернополі якийсь особливий попит, було б неправдою. У відділі круп можна зустріти покупця, який до гречки абсолютно байдужий.

Покупець:

Я взагалі гречки й не їм.

– А чому так?

Бо не їм, бо я за границею.

– Там не знають, що таке гречка?

Знають, але мені подобаються вівсяні пластівці.

– Гречка Вас не…

Нє, не цікавить гречка.

Зимовий сплеск цін на гречку в Україні призвів до того, що навесні аграрії кинулися сіяти її якомога більше. Тернопілля – не виняток.

– Ми посіяли 20 тисяч гектарів, скільки там буде.. Ця культура тонну дасть чи 8 центнерів з гектара. Потреби області ми забезпечимо в три рази, перекриємо, чи в чотири рази наші потреби, – каже  начальник управління агропромрозвитку Тернопільської ОДА  Андрій ХОМА.

Це підрахунки за наймінімальнішої врожайності при найнесприятливішій для гречки погоді аграрного управління облдержадміністрації. В управлінні економіки теж рахують по мінімуму, але перевиробництво передбачають ще більше.

 

– Навіть при найгіршій врожайності, скажімо, 10 центнерів з гектара, ми можемо зібрати 20 тисяч тонн цього продукту і переробивши його, отримати певну кількість гречки. Якщо 20 тисяч тонн, потреба Тернопільської області складає не більше, чим 2,5 тисячі тонн. Тобто фактично ми в 8 разів будемо виробляти більше, ніж можем спожити, – говорить Василь ГЕЦЬКО  начальник управління економіки Тернопільської ОДА.

Тим часом ціни на гречку на Тернопіллі у липні були стабільними, кажуть у Держінспекції контролю за цінами. Кілограм її уроздріб коштує від тринадцяти гривень дев’яносто дев’яти копійок до двадцять однієї гривні. Та, що дешевша – від тернопільського виробника, дорожча – від виробників інших областей, каже Андрій Кінах. Основний ріст цін на гречку відбувся на Тернопіллі в січні-лютому, поки не було розподілу від тернопільського виробника.

– Наш виробник гречаних круп Відкрите акціонерне товариство “Екор” реалізує крупу гречану вагову за ціною 13 гривень 20 копійок за один кілограм. Відповідно в роздрібі вона вартує від 13 гривень 99 копійок до 14 гривень 30 копійок. Відповідно до розподілу облдержадміністрації ВАТ “Екор” виділяє щомісячно в означені підприємства роздрібної торгівлі 56 тонн гречки і відповідно вона наявна в зазначених підприємствах торгівлі. Можливо, не кожен день, але помісячно, десь в числах від 5 до 10, підприємства забирають цю гречку, так що вона є в наявності. Максимальні ціни фіксуються на крупу гречану завезену з інших областей, – говорить  Андрій КІНАХ.

Наразі проблем з осіннім перевиробництвом гречки влада Тернопільської області не прогнозує.

–       Це є добре, – стверджує  Василь ГЕЦЬКО  начальник управління економіки Тернопільської ОДА, – Ми зможемо певну частину продукції переробити і пустити або на зовнішні ринки, або на внутрішні ринки, тим більше що наша гречка користується попитом навіть у Сполучених штатах Америки і попит на неї є досить і досить вагомий.

Щодо ціни на гречку нового врожаю, то падіння її на Тернопільщині не виключають.

–       Все буде залежати від фактичної собівартості вирощування гречки. Коли вже урожай буде зібраний, сільськогосподарські підприємства, скажем так, зроблять розрахунки, калькуляцію витрат, будемо бачити, яка вартість зерна, відповідно, з того будем виходити, яка буде вартість крупи гречаної. Ну, однозначно – гречка в ціні не виросте. Існує велика ймовірність, що ціна впаде. В зв’язку з перевиробництвом, – вважає Андрій КІНАХ

 

 

Коментарі вимкнені.