Бюджет міста Тернополя на 2011 рік спрямований на підтримку соціально-культурної сфери

Загальний обсяг видатків міського бюджету з врахуванням трансфертів з Державного бюджету на соціальні виплати складає 592,7 млн. грн., тобто відповідає його дохідній частині.

Обсяг видатків бюджету планувався на основі аналізу потреби, в першу чергу – на соціально-захищені статті, оплату за спожиті енергоносії, та реальних можливостей дохідної частини бюджету.

Необхідно відзначити, що кошти передбачені Міністерством фінансів України на фінансування делегованих повноважень (а це освіта , охорона здоров’я, культура, органи управління) доведені на рівні минулого року і не враховують росту мінімальної заробітної плати та вартості енергоносіїв.

Основне завдання, яке стояло перед міською радою – це забезпечити життєдіяльність всіх сфер міського господарства, а тому кошти які могли бути направлені на утримання житлово-комунального господарства міста частково були направлені на фінансування делегованих повноважень.

Так, обсяг видатків на освіту складає 214,1 млн. грн. проти 207,7 млн. грн. в минулому році, що на   3,1  відсотків більше, з них 17.7 млн. за рахунок місцевого бюджету.

На утримання установ позашкільної освіти направлено 4,7 млн.грн. Дана сума повністю профінансована з міського бюджету, тоді коли в минулому році дані установи утримувались за рахунок державних коштів.

Незважаючи на складність формування бюджету збережено його соціальну спрямованість. Так, на оплату матеріальної допомоги дітям-сиротам та дітям, які залишилися без батьківського піклування заплановано 576,3 тис.грн. проти 427 тис.грн. в минулому році. На допомогу дітям-сиротам, яким виповниться 18 років  (норма виплати 1590грн. на 11 чол.)  та на одноразову допомогу в розмірі 6 прожиткових мінімумів  дітям –сиротам (в розмірі 5200 грн.) передбачено 44,0 тис.грн., в тому числі, – 22,0  тис.грн. за рахунок делегованих повноважень та 22,0 тис.грн. – за рахунок власних доходів міського бюджету.

На оздоровлення дітей з малозабезпечених сімей заплановано 200,0 тис.грн.

На утримання фізичної культури і спорту в бюджеті передбачено  11,3 млн.грн. Виділені кошти за розрахунками Міністрества фінансів склали всього-  3,2 млн.грн.,які  не забезпечують  в повному обсязі навіть виплату     заробітної плати, не говорячи вже про оплату за енергоносії та інші видатки.

Доведена цифра МФУ забезпечує утримання лише однієї спортивної школи із загальною кількістю 628 дітей. На даний час у Тернополі є  6 діючих дитячо-юнацьких спортивних шкіл з кількістю учнів 3295 дітей. Тому міська рада збільшила видатки на фізичну культуру і спорт за рахунок доходів, що не враховуються при визначенні між- бюджетних трансфертів і спрямувала на галузь –  5,8 млн. грн. з міського бюджету.

Крім того, на утримання спортивних шкіл спрямовано і додаткову  дотацію на вирівнювання фінансової забезпеченості  в сумі – 1,4 млн. грн.

В поточному році за рахунок коштів від приватизації направлено 4,5 млн. грн., з них : на капітальний ремонт «Палацу спорту» – 0,6 млн. грн., на реконструкції міського стадіону – 3,0 млн. грн., дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з греко-римської боротьби – 0,9 млн. грн.

Видатки на соціальний захист населення в бюджеті міста передбачені в сумі  150,1 млн. грн. проти минулого року 142,6 млн. грн.  що на 5,3 відсотків більше минулого року  і склали 25,3  відсотків до загальних видатків бюджету.

Необхідно відмітити, що видатки на  відшкодування житлових субсидій та пільг окремим категоріям громадян за житлово-комунальні послуги збільшилися  в поточному році в порівнянні з минулим роком на 6,0  млн. грн. і склали  28,9  млн. грн.

Зросли субвенції на виплату допомог сім”ям з дітьми, які складуть в бюджеті міста 107,7  млн. грн. проти 105,7 млн. грн.,  в минулому році.

За рахунок власних коштів міського  бюджету на відшкодування витрат підприємствам і установам за надані пільги по оплаті за житлово-комунальні послуги репресованих і реабілітованих громадянам, воїнам ОУН-УПА, дітям-сиротам, які додатково надані міською радою виділено 820 тис. грн.

На доплату до пенсій воїнам ОУН-УПА передбачено  246,6    тис. грн., із них за рахунок субвенції з обласного бюджету – 66,6тис.грн.

За рахунок коштів міського бюджету на виконання соціальної програми “Турбота” малозабезпеченим громадянам міста, яка  передбачає  надання матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам та відшкодування наданих пільг по житлово-комунальних послугах згідно соціального реєстру малозабезпеченим категоріям та багатодітним сім»ям передбачено 1,2 млн. грн.

Незважаючи на значні потреби в коштах на утримання житлово-комунального господарства міста бюджет міста Тернополя на 2011 рік був сформований з врахуванням в першу чергу потреб на утримання соціально-культурної сфери та соціального захисту населення.

Коментарі вимкнені.