Через рівненського “Щепановського” жінка втратила дитину

фото: gazeta.ua

— Ми вже не витримуємо, — каже 30-річна рівненка Тетяна Зуб. — Не дай Бог буде другий “Еліта-центр” (будівельна афера у столиці, внаслідок якої ошукали 1759 осіб. — “ГПУ”).

Тетяна купила однокімнатну квартиру в недобудованому домі на вул. Гагаріна, 4. Узяла 216 тис. грн кредиту в банку. Однак дім не добудували.

— Щомісяця віддаємо 300 доларів кредиту, а в квартиру вже три роки не можемо вселитися. Якби не батьки, то не вижили б.

16-поверхівка на вул. Гагаріна має 114 квартир. Компанія “Сібінвестград” почала зводити її 2007 року. Здати в експлуатацію обіцяли наприкінці 2008 року.

— Ми з чоловіком спокусилися на рекламу, — продовжує Тетяна Зуб. — Наша квартира була найдешевшою в будинку. Зараз за такі гроші в Рівному можна купити двокімнатну з ремонтом. Знімаємо квартирку якраз навпроти новобудови. Щоранку дивимося, чи не приїхали будівельники.

Фірма “Сібінвестград” спочатку зводила будинок власним коштом і за гроші пайовиків. Однак із 114 квартир люди купили лише 13. Грошей бракувало, тому під заставу всього дому забудовники взяли кредит у “Трансбанку”. Але і тих грошей не вистачило. Дім готовий на 76%.

2009 року “Трансбанк” збанкрутів. Усі борги взяв на себе державний “Укрексімбанк”. Будинок на Гагаріна, 4 отримав як заставне майно від неповерненого кредиту. Однак банкіри змовчали, що 13 квартир із будинку вже викуплені. Приміром, родина Лижняків викупила помешкання повністю — заплатила 240 тис. грн.

— Це тільки моя квартира, бо я за неї заплатила все. Маю квитанцію про 100 відсотків оплати і договір із “Трансбанком” про участь у фонді фінансування будівництва. Моє житло не мали право брати в заставу, — каже 29-річна Оксана Лижняк. — А ми досі не можемо вселитися. Живемо з чоловіком у моїх батьків. А коли приїжджає сестра, то взагалі три сім’ї в одній хаті. Зараз ходимо на суди, просимо вилучили нашу квартиру із конфіскату. Від цих нервів я дитину втратила. А була вже на п’ятому місяці, мала б зараз ще одного малюка. Ніколи їм цього не прощу.

Власники квартир ходять до чиновників, просять допомоги. Мер 54-річний Володимир Хомко каже, що це повноваження Кабінету Міністрів.

— Шкода людей, — пояснює. — Я вже говорив із керівником банку — без рішення згори вони ситуацію не вирішать. Якби це була приватна установа, то інша справа. Але “Укрексімбанк” — державний.

Для завершення будівництва необхідні 10,5 млн грн. Інвестор “Сібінвестград” винен “Укрексімбанку” 29,4 млн.

Губернатор Рівненщини Василь Берташ 6 вересня написав лист прем’єр-міністру Миколі Азарову. Пояснює, якщо банк вивільнить із-під застави 22–25 квартир і продасть, то цих грошей цілком вистачить на добудову. Тоді висотку завершили би за шість–дев’ять місяців. Чекає відповіді від столичних посадовців.

— Торік ми хотіли влаштувати демонстрацію перед Віктором Януковичем, — кажуть пайовики. — Але заступник губернатора Володимир Новак нас відмовив. Пообіцяв, що сам президенту розповість.

Територія навколо довгобуду обнесена парканом, її охороняють. Директор фірми-забудовника на дзвінки пайовиків не відповідає. Кажуть, він виїхав до Росії. У головному відділенні “Укрексімбанку” в Києві ситуацію не коментують. У переліку реалізації заставного майна рівненської багатоповерхівки поки що немає.

 

 

Коментарі вимкнені.