Через скасування квот української музики в ефірі – на заході може бути цунамі, вважають співаки

Тернопільські співаки готові співати на майдані, і їздити по Україні, щоб відстояти право звучати в ефірах теле та радіостанцій. Виконавці висловили обурення щодо зменшення квоти на українську музику. Нагадаємо, раніше існувала 50%-ва квота на музичний продукт українського виробництва. Зараз продукту українського виробництва буде 25%.  За законопроект «регіоналки» Олени Бондаренко проголосували у другому читанні.

 

Влада бореться проти рідної мови

 

–         Мене особисто переповнює обурення, і це думка багатьох українських виконавців, – каже тернопільська співачка Надія Гураль, – Не можу уявити, що десь в світі є країна, де влада бореться проти рідної мови. Таке враження, що відбувається звичайний пресинг. З цим треба боротись, бо українська пісня може взагалі зникнути з радіо і телевізійного ефіру.

 Співачка каже, що навіть при 50-процентній квоті більшість столичних радіостанції, щоб виконати умови трансляції, крутять пісні українських виконавців після опівночі, коли ніхто не слухає.

–         25% – мізер, потрапити в цей мізер виконавцям буде ще складніше, тим більше в рейтинговий час, – переконана Надія Гураль, – Це може призвести до платних ротацій. Ми регіональні виконавці до рівня київських по грошах не дотягуємо. Популяризувати пісні в нас не буде можливості.

 

Ініціатори законопроекту кажуть, що українського продукту недостатньо, щоб заповнити ефір. Але тернопільські виконавці переконані – це не правда. В Тернополі, вперше в Україні, з’явилась радіостанція, яка мовить 100% українською мовою – Ух-радіо.

 

–         Можна переконатись, що є спосіб транслювати тільки українською мовою протягом багатьох років і успішно, – каже Надія Гураль, – хочеться закликати Президента, щоб він наклав вето на цей закон, звернути увагу на 11 статтю Конституції, де вказано, що влада зобов’язана підтримувати українську культуру.

Це вже всім набридло

 Тернопільський співак Володимир Вермінський вважає, що такий закон – це не просто наступ на пісню, це наступ на націю.

 

– Вони хочуть знищити мову, культуру, все, що українське, – каже пан Вермінський, – хочуть русифікувати, що було заплановано ще напевно Сталіном. Цей закон в якійсь мірі фашистський. Чому в нашій державі хтось має диктувати скільки українських мови транслювати. Які 25%? Ми живемо в Україні, і повинні спілкуватись тільки українською.

Співак обурюється, каже, що наші предки клали голови за те, щоб ми могли говорити і співати українською, тому ніяких пояснень не повинно бути.

–         38 народних депутатів проголосували за цей закон. Кого ми обирали? Це не народні депутати, це антинародні депутати, – вважає пан Вермінський, – я проти цього і буду всякими методами протистояти. Потрібно співати в Києві на площі – буду співати, потрібно з Криївкою приїхати – приїду. Це вже всім набридло. Якщо б рух почався з Донецька і ця лавина прийшла до нас, то тут буде цунамі. А я думаю, так і буде. Якщо президент не накладе вето, то він довго не протримається.

 «Где говорят по-русски, там Россия»

Депутат Тернопільської облради Леонід Бицюра каже, що в нас впроваджується проект «Руский мир» і, згідно цього проекту, має розширюватись спілкування російською.

 

– Як казала дружина Путіна, «Где говорят по-русски, там Россия». Національні канали нас просто бомбують, менше цього дивитися треба, бо їхні власники не українці. Відповідно, українську мову вони відстоювати не будуть., – вважає пан Бицюра.

Ініціатор обговорення Руслан Кулик вважає, щоб закон відкликали – потрібен резонанс, тому він закликає небайдужих зібратись ще раз і прийняти потрібні звернення до влади. Він переконаний, що під натиском суспільства ситуація може змінитись.

– Треба донести до Верховної ради те, що законопроект розділяє Україну, – каже пан Кулик, – після цього можна зробити, що Кіркоров в Україні буде випускати російськомовні пісні і вони будуть продуктом, зробленим в Україні.

-1 thoughts on “Через скасування квот української музики в ефірі – на заході може бути цунамі, вважають співаки

  • 19:52 | 8.11.2011 о 19:52
    Permalink

    Володимир Вермінський, Надія Гураль і так далі….. Хто це??????
    Розумію, якби до цієї справи долучились відомі вітчизняні виконавці. Думаю, так і буде, згодом. І саме вони на це мають повне право. Бо якраз вони видають на гора вже останніх парканайцять років якісний продукт. Перераховувати цих виконавців не буду, всі і так знають, хто вони….

    А всім іншим співакам і співачкам весільно – ресторанного масштабу радив би працювати над своїми “хітами”, щоб вони було, принаймні, конкурентноспроможними серед вітчизняного продукту. А вже тоді, збирати колегію за підтримки місцевої влади і надсилати претензійні листи…

    Творчого натхнення…..

  • 20:30 | 8.11.2011 о 20:30
    Permalink

    ВоФФка. Українською – Володимир? Ви, судячи з імені, точно не знаєте українських виконавців;)

  • 22:01 | 8.11.2011 о 22:01
    Permalink

    для Воффка: “Перераховувати цих виконавців не буду, всі і так знають, хто вони…” – чого ж? перерахуй те, будь лас ка. просимо. мо же не всі в курсі того, які виконавці мають право популяризувати українську пісню, а хто ні.

  • 15:09 | 9.11.2011 о 15:09
    Permalink

    Шановний ВоФФка. Скоро такі як ви будуть вирішувати і вже це починають робити – ЧИ ВИ МАЄТЕ ПРАВО РОЗМОВЛЯТИ УКРАЇНСЬКОЮ. А ви натомість, щоб хоч якось боротись за своє право – судите чи мають право боротись інші. Такі як ви, та й багато супер-відомих співаків яким там нагорі тепло – якраз і “профукаєте” це наше право. А ці люди хоть щось таким чином роблять і роблять це так як вміють, і велика їм за це повага.
    На рахунок ресторанного коріння – так більшість виконавців тривалий час працювали по ресторанах поки нарешті вирвались на олімп ( Павлік, Повалій і тд, список можна продовжувати), і для багатьох корпоративи по тих же ресторанах більш прибуткові ніж поодинокі великомасштабні концерти. Ви далекі від шоу-бізнесу шановний і не маєте уяви наскільки все не просто, це дуже важка праця.

Коментарі вимкнені.