Чотири роки на Чортківщині батьки не доглядали за донькою-інвалідом

В одному із сіл Чортківського району батьки, маючи на утриманні 13-річну дівчинку-інваліда 2 групи, не забезпечували їй ані належних умов проживання, ані виховання, ані лікування. У результаті стан здоров’я дитини істотно погіршився, вона не розвивалася ні фізично, ні психологічно.

Дослідчою перевіркою встановлено, що, незважаючи на неодноразові заходи профілактичного впливу та попередження з боку медиків районної лікарні та амбулаторії загальної практики сімейної медицини, батьки впродовж 2008-2011 років злісно продовжували не виконувати встановлених законом обов’язків по догляду за донькою. Вони відмовлялися від госпіталізації та стаціонарного лікування дівчинки, не виконували призначення лікаря, систематично ухилялися від проходження нею курсу лікування в обласній комунальній дитячій клінічній лікарні та курсу реабілітації в умовах санаторію, не дотримувались лікування в повному обсязі, що призвело до значного погіршення стану здоров’я дитини.

Згідно з виписки історії розвитку дівчинки з районної лікарні та обласної дитячої лікарні від 5 січня 2012 року, неповнолітній дитині встановлено діагноз “ювенільний ревматоїдний артрит, полісуглобова форма,  швидкопрогресуючий перебіг, деформація і контрактура мілких суглобів костей, дефіцитна анемія 2 ступеня, нефрит, затримка соматичного розвитку”.

А згідно з витягу протоколу діагностичного засідання обласної психолого-медико-педагогічної консультації, дівчинці встановлено затримку психічного розвитку, обумовлену соціально-педагогічною занедбаністю та рекомендовано корекційне навчання і виховання за програмою для дітей із затримкою психічного розвитку.

У результаті у неповнолітньої дівчинки істотно погіршився стан здоров’я – фізичний і психологічний розвиток.

В прокуратурі Чортківського району, стосовно 37-річної жінки та 49-річного чоловіка порушено кримінальну справу за фактом злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки, за ст. 166 КК України.

Вікторія Мельник

Коментарі вимкнені.