Для понад тисячі тернополян мрія стала реальністю

Не один рік приватизація кімнат у гуртожитках була для тернополян лише мрією. Навіть попри те, що люди проживали у цих приміщеннях десятки років, приватизувати їх вони не могли. Після довготривалого «ходіння по інстанціях» люди врешті залишалися без права розпоряджатися своїм житлом. Загалом за 2010 рік «стараннями» міської влади у власність тернополян передано лише 317 кімнат у гуртожитках.

Перший крок у розв’язанні цієї наболілої проблеми було зроблено наприкінці 2010 року – з приходом до влади міського голови Сергія Надала. Для того, щоб піти назустріч людям, тоді була створена спеціальна комісія – із забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків.

Уже в 2011 році ця цифра зросла більш як втричі. За словами начальника відділу квартирного обліку та нерухомості міськради Богдана Малиміна, кількість приватизованих помешкань у гуртожитках протягом 2011 року становить 1024.

«Можливість приватизувати кімнату в гуртожитку безпосередньо залежить від таких факторів, як статус гуртожитку, законність поселення та термін проживання у ньому. Також законодавство вимагає, щоб кімнати у гуртожитках не мали незаконних перепланувань та добудов, щоб не було боргів за житлово-комунальні-послуги. Після проведення відповідної перевірки документів щодо законності отримання житла, відсутності іншого помешкання, тернополяни зможуть приватизувати свої кімнати в гуртожитках», – зазначив заступник міського голови Володимир Камінський.

За його словами, згідно з законом, за надлишок загальної площі жилих приміщень потрібно доплачувати символічну ціну. В такому разі інвентарбюро робить розрахунок площі, яку хочуть приватизувати, і визначає, за яку частину житла потрібно доплатити. Однак такі випадки поодинокі.

Крім того, після приватизації мешканці стають співвласниками допоміжних приміщень і мають право створити об’єднання співвласників житла та допоміжних приміщень у гуртожитку відповідно до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Цьогоріч у гуртожитках Тернополя уже створено два об’єднання співвласників, обрано голову, що дасть можливість тернополянам не лише розпоряджатися допоміжними приміщеннями, а й самостійно контролювати якість надання комунальних послуг.

На балансі міської ради перебувають гуртожитки ВАТ ТО «Текстерно», ВАТ «Тернопільський комбайновий завод» та інших підприємств.

З початку нової каденції в межах чинного законодавства проводять інвентаризацію гуртожитків, виготовлення нових інвентарних справ та проектів відповідності проведених перепланувань та добудов діючим державним будівельним нормам. Тобто докладають усіх зусиль, щоб зробити процес приватизації кімнат у гуртожитках максимально простим.

Коментарі вимкнені.