Експерти закликають назвати усіх власників українських ЗМІ

Власники українських ЗМІ невідомі громадськості, що загрожує свободі слова й принципу розмаїття поглядів. Такий один з висновків конференції “Медіавласність українських ЗМІ в офшорних зонах: проблеми й шляхи вирішення”.

Конференцію з проблем власності в українських ЗМІ організували міжнародна організація Артикль ХІХ спільно з Інститутом Медіаправа за підтримки організації “Міжнародна підтримка медіа”. В своїх доповідях експерти зійшлися на думці, що однією з проблем медіапростору в Україні є приховування фактичних власників телерадіокомпаній в офшорних зонах.

Представник організації “Артикль ХІХ” Бойко Боєв зазначив, що Україні бракує законодавчих норм, які б вимагали розкриття імен фізичних осіб, які є власниками ЗМІ, а не лише компаній, які юридично володіють ними. Боєв сказав, що це проблема не лише України, а й багатьох країн Східної Європи: “Причинами більш ліберального режиму регулювання медіавласності в цих державах, імовірно, було їхнє зацікавлення привабити іноземні інвестиції на початку перехідного періоду,  щоби приватизувати державні ЗМІ”, – зазначив Боєв. Він нагадав, що в більшості країн Євросоюзу впроваджені обмеження з надмірної концентрації ЗМІ в руках одного власника задля захисту плюралізму та свободи слова.

Важливо знати імена

За словами Боєва, споживачам інформації важливо знати імена медіавласників, аби розуміти, наскільки ЗМІ є об’єктивними чи відданими захисту інтересів своїх власників. Однією з форм уникнення контролю суспільства за медіавласністю Боєв назвав реєстрацію компаній, що володіють ЗМІ в офшорних зонах. Це характерно не лише для України, а й для Грузії, Греції та Румунії. Щоправда там діяльність офшорних компаній обмежена, сказав експерт.

У звіті Інституту медіаправа офшорні компанії названі головною перешкодою отримання інформації про реальних власників ЗМІ в Україні. Звіт містить заклик законодавчо заборонити тотальний контроль офшорних компаній за ЗМІ та встановити чіткі межі участі іноземців в структурі медіавласності.

Коментарі вимкнені.