FEMEN, або як дешево не продатися

Навіщо роздягаються активістки FEMEN? Скандальні методи протесту організації наводять на думку, що дівчата мало переймаються долею українських жінок, пише Павел Пеньонжек у статті для інтернет-порталу польського видання Nowa Europa Wschodnia.

Жіноча організація FEMEN дуже швидко набула світового розголосу, пише Павел Пеньонжек. «Уже майже в кожній країні розповідають про незвичайні методи протесту цієї організації… Однак вони щодня роздягаються в Україні. Навіщо?» – питає автор.

У статті розповідається, що FEMEN прославилися у 2010 році, коли в ході президентських виборів дівчата піднімали блузки на виборчих дільницях і розмахували транспарантами з написом: «Досить ґвалтувати країну». Подібними методами дівчата протестували біля галереї Віктора Пінчука PinczukArtCenter проти робіт Сергія Браткова, а також біля Генеральної прокуратури через «фарс», яким вони вважають справу Леоніда Кучми і Георгія Гонгадзе, пише автор.

Головна мета руху, йдеться в статті, – «боротьба з проституцією і її різновидом: популярним в Україні секс-туризмом». На думку автора, програми FEMEN «Україна – не бордель» і «Секс не продається» «звучать досить дивно на тлі методів, якими послуговуються активістки». Так само дивними, вважає він, виглядають товари, які пропонує FEMEN у своєму інтернет-магазині: горнятка з фотографіями активісток, футболки з їхнім лого, антистресові м’ячі у формі грудей, календарики із зображенням дівчат топлес чи кольоровими відбитками грудей. На думку автора статті, ціни на ці товари свідчать, що вони розраховані насамперед на іноземних клієнтів – потенційних секс-туристів.

Досить сумнівною видається автору й турбота діячок організації про долю жінок: вони не з’явилися на київській феміністичній демонстрації 8 березня. «Однак гадаю, що ніхто й не сподівався їх там побачити, бо для них це надто слабеньке шоу і не до кінця зрозуміло, в який момент треба роздягатися», – зазначається в статті.

Ходять чутки, що FEMEN прагне пробитися до влади, що автор вважає «цинічним підходом». «Якщо випаде нагода здобути владу, FEMEN без сумніву нею скористається, але напевне не для того, щоб змінити долю українських жінок», – зазначає він у статті.

Фото: http://femen.livejournal.com/

Коментарі вимкнені.