Галичани розходяться у поглядах щодо 8 березня

Галичанки неоднозначно ставляться до свята 8 березня. Чимало вважають його радянським. Тут ще добре пам’ятають про репресій з боку комуністичної влади. Інші жінки хочуть, щоб їх поважали не один раз у рік, а щодня.

Хтось сьогодні вранці пішов у церкву на молитву, бо триває передвеликодній піст, а хтось, – переважно чоловіки, – відвідав квіткові базари.

«Багато квітів купують молоді чоловіки. Переважно тюльпани, це весняна квіточка. Ми дуже втомились, бо від самісінького ранку багато людей», – розповіла продавець.

На львівських вулицях зустрічала чимало жінок із квітами, у кав’ярнях не було вільних місць. Як ставляться жінки і чоловіки до 8 березня, цікавлюсь у перехожих?

«Я визнаю це свято, бо хоч трохи є уваги для жінки».

«Ми ніколи у родині цього свята не святкували. Воно радянське, започатковане Кларою Цеткін».

«Купую квіти для жінки і двох доньок. Це свято особливої поваги до жінки».

«Це таке свято, що ніяк не відкрутишся і мусиш жінок привітати. Але кожного дня потрібно шанувати жінку, а не один день на рік».

«Не святкую, це у радянський час було більше свято, а зараз воно не відчувається. Якби давали більше жінкам прав, щоб не принижували жінок, бо вони не мають ніде голосу».

«Це свято весни. Ми себе любимо не лише 8 березня. Для мене це невелике свято, але мені приємно, мене привітають і подарують квіти».

8 березня витіснило День Матері

Тим часом жінки-політики від ВО «Свобода» напередодні 8 березня заявили, що вони не святкують цей день, бо свято не має жодного стосунку до української історії. Депутат Львівської облради Ірина Фаріон в одному з інтерв’ю зізналась, що у шкільні роки також вітала свою маму зі святом 8 березня, за що їй соромно тепер.

«Мені страшно, що я була в цій в’язниці і грала в школі за правилами цієї в’язниці, і я щаслива , що звільнилася від цієї в’язниці», – зізналась депутат ЗМІ.

На думку священика Української Греко-Католицької Церкви Павла Дроздяка, жінку потрібно шанувати протягом усього року, а не виділяти окремий день у році. 8 березня, каже отець, витіснило зі свідомості людей травень, Марійський місяць, протягом якого вшановується Богородиця. А власне образ Богородиці є прикладом наслідування для всіх жінок. Тому у травні святкується День Матері.

За даними Київського міжнародного інституту соціології, близько 20% українських жінкам сьогодні не вистачає грошей на їжу, а половина українок немає грошей на новий одяг. Відтак нині кожна третя українська родина живе за межею бідності і жінки доволі боляче переживають злидні.

Галина Терещук

Коментарі вимкнені.