Газ для українців подорожчає у липні

Зростання тарифів на газ відкладено на квартал. Підвищення розпочнеться не 1 квітня, а орієнтовно 1 липня, і проходитиме у три етапи, – пише ТСН

Місія Міжнародного валютного фонду завершила переговори з українською владою про пом’якшення ряду своїх умов. За підсумками візиту, що тривав з 1 по 15 лютого, була досягнута домовленість про плавніше підвищення тарифів на газ для населення і теплокомуненерго.

Досі в МВФ наполягали на збільшенні тарифів для населення на 50% кожні півроку до економічно обгрунтованого рівня, причому найближче було заплановано вже на 1 квітня, пише “Комерсант Україна”.

“Заради пом’якшення впливу на домогосподарства було затверджено графік більш поступового підвищення тарифів на газ, і зараз ведеться робота над визначенням компенсаційних бюджетних заходів з метою покриття загального дефіциту (сектор держуправління і НАК “Нафтогаз України”) на рівні 3,5% ВВП “, – заявив за підсумками роботи місії її голова Танос Арванітіс.

У найближчі тижні представники МВФ і уряду планують обговорити заходи, здатні компенсувати бюджетні втрати внаслідок більш плавного, ніж раніше планувалося, підвищення тарифів на газ.

Як повідомив глава підкомітету Верховної ради з питань зовнішньоекономічної політики Олексій Плотніков, зростання тарифів відкладено на квартал. “Ми домоглися, щоб підвищення почалося не 1 квітня, а орієнтовно 1 липня, а замість одноразового перегляду (на 50% .- ред) пройшло в 3 етапи”, – сказав депутат.

Згідно із заявою МВФ, такий компроміс став можливий завдяки кращим, ніж очікувалося, результатами роботи української економіки в 2010 році – її росту більш ніж на 4% за рахунок збільшення обсягів експорту і відновлення інвестицій і приватного споживання.

У фонді зазначили збереження адекватної грошово-кредитної політики і зниження інфляції до 8,2% – рівня, близького до цільових показників Нацбанку.

Домігшись від МВФ невеликої поступки в питанні підвищення тарифів, влада погодилася на реформування пенсійного законодавства.

“Як очікується, у березні набуде чинності закон про пенсійну реформу, а впровадження адміністративної реформи триває”, – зазначив пан Арванітіс.

Засідання ради директорів МВФ, на якому буде розглядатися рішення про виділення Українітретього траншу кредиту в розмірі близько 1,5 млрд. дол., заплановано на 15 березня.

Коментарі вимкнені.