Хто надав книги “Фундації Тернопільській” в Польщі

До Президента БФ « Підтримки Українських ініціатив» Дмитра Снєгирьова з відкритим листом звернулися представники « Фундація Тернопільська», яка є українською культурологічною організацію , зареєстрованою у м. Жирардові , у Польщі.
У місті Жирардові за підтримки влади міста Жирардова та Жирардівського повіту буде відкрито при міській бібліотеці відділ української літератури. Відділ української літератури –це нова модель впровадження української літератури в польському середовищі , де вже роками перебувають громадяни України і мають велику потребу в друкованому слові з України. Українська бібліотека має стати тим культурним центром , який би притягував українців до спільного культурного середовища.
Бюджет міської бібліотеки м.Жирардова , де буде відкрито відділ української літератури, не передбачає закупівлі книг з України .Купівля книг відбувається традиційно на польському книжковому ринку. Тому відділ української літератури постає завдяки ентузіазму небайдужих до української літератури людей.
Розуміючи , що українська книжка буде служити розвитку нашої культури і ідентичності , БФ» Підтримки Українських ініціатив» прийняв рішення подарувати українські книжки для поповнення фонду бібліотеки. Крім власних книжок , які належать безпосередньо Фонду , будуть передані книжки зібрані представниками політичних партій,громадських організацій та пересіченими луганчанами , які відгукнулися на заклик Д.Снєгирьова взяти участь у цій благодійній акції.
На заклик Д.Снєгирьова щодо участі у благодійній акції відгукнулися – Українська партія(голова обласної організації Д.Макаренко), Конгрес українських націоналістів ( голова ОО О.Антонов),УРП « Собор»( голова ОО С.Мельничук), « Тризуб ім.. С.Бандери ( голова І.Єфремов).Серед благодійників , які надали свої книжки , хотілося би виділити – Українську бібліотечну асоціацію та Героя України Л.Лук’яненка, Народного депутата України попередніх скликань. На жаль провладні українські партії УНП та ВО « Свобода» відмовилися брати участь у цій акції. Якщо свою відмову від участі у акції голова обласного осередку УНП В.Ткалич мотивував браком часу , то ВО « Свобода» на форумі свого офіційного сайту розгорнула справжню компанію щодо дискредитації , як самої акції так і її учасників.
Коментуючи перебіг подій навколо акції Д. Снєгирьов підкреслив наступне:” Фонд має великий досвід у проведенні подібних акцій. Свого часу мною була започаткована акція « Українська книжка-українцям Луганщини».ЇЇ результатом стало відкриття трьох українських бібліотек на теренах Луганської області , поповнення бібліотечного фонду Сєверодонецької школи –інтернату ім.В.Чорновола, Білолуцької української гімназії, дитячого садочку « Антошка» м.Ровеньки та освітніх закладів Ровеньківського та Краснолучського районів. Благодійна акція « Українська книга-українцям у Польщі» мала на меті зламати певні стереотипи , які мали місце останні десятиріччя, коли українці зі сходу ходили з протягнутою рукою волаючи про допомогу у діаспори та українців західних регіонів щодо надходження української літератури та книжок. Вперше українці Сходу виступили у ролі благодійників , які самі спроможні надати допомогу своїм побратимам на чужині. І другий , головний момент акції-це її позапартійний характер. До акції долучилися не тільки політичні партії та громадські організації, але всі бажаючі та небайдужі до долі української культури. Акція безстрокова. Тому бажаючі приєднатися до неї можуть висилати книжки на адресу Фонду: М.Луганськ, вул.. Фрунзе 1а, 34.»

Коментарі вимкнені.