Інтернет активно підтримав Японію

Ситуація в Японії сколихнула світ в прямому і переносному значенні. Сколихнула не лише японську землю з амплітудою 8,9 балів, не лише ціни на нафту та радіаційний фон, а й інтернет-спільноту.

Громадські організації, інтернет-компанії, відомі особистості організувались і запустили низку інтернет-ресурсів та проектів на підтримку жителів Японії.

Певний час японці були без світла, без енергоресурсів, без стабільного мобільного зв’язку, але у них був Інтернет. Інтернет став чи не єдиним способом комунікації з рідними, друзями. Skype, Facebook, twitter став воротами для багатьох у зовнішній світ. Адже більшість японців у постраждалих районах змушені були сидіти у домівках і чекати.

Я вже розповідав раніше, як я моніторю новини про Японію і яку роль відіграв twitter в інформативності.

Одним з першим на ситуацію в Японії відреагував Google. Окрім інформаційних повідомлень про загрозу цунамі на головній сторінці, Google створив цілий сервіс – Person Finder, основна мета якого – збір інформації про людей, що вижили і зниклих безвісті.

Сайт Causes оголосив збір пожертв у сумі 1 000 000 (на даний момент вже зібрано 260 000 ) доларів для допомоги постраждалим, а також опублікував посилання на організації, які також збирають кошти на потреби Японії.

Цікаві ініціативи організували і в найпопулярнішій соціальній мережі Facebook. Була створена офіційна сторінка, де кожен міг залишити пожертву з своїм ім’ям або лишитись анонімом. А от засновник explore.com Чарлі Анненберг зробив креативну сторінку у Facebook Dog bless You і заявив, що кожне натискання кнопки «Мені подобається» на сторінці додає долар до початкової пожертви в 100 000$. Всі вже бачили сторінку з цією милою собчакою?

Знову «шокувала» усіх Леді Гага. Вона запропонувала своїм фанатам замовити  браслетики з червоним написом написом «We Pray For Japan» («Ми молимося за Японію») англійською та японською мовами за символічну ціну $5. В twitter вже жартували про те, що фабрика Гаги по виробництву браслетів заробила мільйони :-).

Щодо українських ініціатив то мені особисто приємно за ініціативу Тернополя про запрошення на оздоровлення японських дітей і громадську ініціативу від Володимира Ханаса.

Звичайно проектів на підтримку Японії набагато більше, ніж згадано у статті і цей факт не може не радувати.

Андрій Бест

Коментарі вимкнені.