Кавуни і дині на ринку Тернополя безпечні, але ще дорогі
На центральному ринку Тернополя вже майже місяць торгують кавунами і динями. Перші ягоди великим попитом серед покупців не користуються, і ціна на баштанні поки висока. Кілограм кавуна коштує три-чотири гривні, а за стільки ж дині просять вісім, і навіть вісімнадцять гривень.
Кавуни і дині привозять на Тернопільщину з Херсона, розповідають продавці. Проте особливого попиту на них поки нема.
В обласній державній лабораторії ветеринарної санітарної експертизи запевняють: кавуни та дині – безпечні для здоров’я. Перш, ніж потрапити на прилавок, вони проходять ретельну перевірку фахівців. У невеликих кількостях кавуни і дині зараз можуть їсти навіть діти. Однак працівники лабораторії визнають: на початку сезону з динями була проблема – перша партія цих баштанних надійшла з перевищеним вмістом нітратів.
– Гранично допустима концентрація для кавунів – це 60 міліграм на кілограм, а ми фіксуєм від 6, 10, 12 – до 20 міліграм на кілограм – досить низький вміст нітратів. Для динь гранично допустима концентрація – це 90 міліграм на кілограм. Ми реєструємо 18, 20, 50 – трошки вище, але не перевищує гранично допустиму концентрацію, сказала ТВ-4 заступник начальника обласної державної лабораторії ветеринарної санітарної експертизи Наталя ОСТАПІВ.
Цього року – багатий урожай кавунів та динь. Отож, і ціни на них у розпал сезону експерти прогнозують нижчі, ніж минулого року – півтори гривні за кілограм кавуна і не більше трьох гривень за стільки ж дині.
Коментарі вимкнені.