Колишні репресовані Тернопільщини — Президенту

Тернопільська обласна організація Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих нещодавно звернулася до Президента України з проханням захистити національні інтереси громадян.

«Ми хочемо нагадати Вам, що якби не жертовна боротьба членів ОУН-УПА за Українську державу під час Другої світової війни, а пізніше, як її продовження, дисидентський рух «шістдесятників» та масові повстання політв’язнів у Норильську, Воркуті, Кенгірі та на Колимі, де українці були в переважній більшості, — йдеться у зверненні, — то навряд чи український народ у 1991 р. відновив би нашу державу, а Ви тепер змогли би стати Президентом України».

Також у заяві колишні репресовані вимагають від влади рішучих заходів. Зокрема, йдеться про міністра освіти й науки України Дмитра Табачника. На думку членів організації, Д. Табачник без узгодження з відповідними інститутами та науковцями змінює підручники з української історії, чим завдає значної шкоди нашій державі. Цей горе-міністр ініціює створення спільного з Російською Федерацією підручника історії, який дуже схожий зі сталінським курсом історії ВКП(б). По-друге, він відмовив у підтримці міжнародному конкурсу з української мови ім. Петра Яцика, в якому протягом уже 10-ти років беруть участь мільйони школярів і студентів.

«Нинішня влада ліквідовує Український інститут національної пам’яті, — стверджують підписанти заяви. — Але без минулого в держави немає майбутнього, тож необхідно припинити будь-які зазіхання на цей поважний заклад».

Іншим кричущим фактом є те, що в листопаді цього року Верховний суд Російської Федерації оголосив про ліквідацію Федеральної національно-культурної автономії українців у РФ (ФНКАУ). «Ми вважаємо такі дії Російської Федерації стосовно України нецивілізованими та ворожими, — йдеться у зверненні. — У зв’язку з викладеним, вимагаємо захистити українство від посягань своїх космополітів, а також «дружньої держави» Росії».

Дем’ян ЧЕРНЕЦЬ, голова обласної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих.

Коментарі вимкнені.