Літо-2011: куди поїхати відпочивати?

Відпочинок цього літа українським туристам може обійтися як дорожче за минулорічний, так і дешевше – кількість витрачених купюр залежатиме від напрямку поїздки.

Якщо ви забажаєте вирушити до звичних Туреччини, Болгарії чи Єгипту, то відновлення сил коштуватиме на 10-20% більше, ніж минулого літа (не зважаючи навіть на зниження цін на тури до країни фараонів через зимові катаклізми). Натомість, вибір європейського напрямку, приміром, Іспанії або Греції, зменшить ваші витрати на 20, а подекуди й на 30% у порівнянні з 2010 роком.

Дмитро Васильович Заруба, замголови Державної служби туризму і курортів пояснює, що зниження вартості турів до європейських країн пов’язане з виходом на український туристичний ринок російських туроператорів: “Туроператори Російської Федерації пропонують відпочинок на Середземному узбережжі за цінами на 20-30 відсотків нижчими за вітчизняних операторів, через що, аби втримати клієнта, наші туристичні фірми також були змушені знизити ціни”.

Та варто зазначити, що вже протягом 10-ти років українці не зраджують країні-рекордсменці по прийманню на своїх морських узбережжях вибагливих туристів – Туреччині. Представники турагентств сходяться у думці про те, чому саме Туреччина користується найбільшою популярністю серед наших співвітчизників.

У туристичній компанії “5-а пора року” деталізують, що першою причиною вибору є те, що турецькі готелі надзвичайно гостинні до наших мандрівників: тут тобі й харчі-напої донесхочу, й розваги про всяк смак, і прибирання не кульгає. Друга причина – це, звісно, недалека відстань: 2-2,5 години льоту, і ти на місці. Третій фактор – це, безумовно, демократична, відповідна нашій кишені, ціна.

Проте представники турагентств все таки відзначають, що цього року відчутні зміни у смаках українських відпочивальників. У турфірмі “САМ” констатують підвищення попиту на європейські напрямки. В туристичному агентстві KYIV TRAVEL підтверджують зростання зацікавленості до Іспанії, Греції, Ізраїлю, Хорватії та до екзотичних островів (Мальдів, Домінікани тощо). Як то кажуть: як українця турецьким “олінклюзивом” не годуй, а все на екзотику тягне.

Дмитро Заруба пояснює зміни смаків українських відпочивальників наявністю рекламних кампаній тих чи інших країн: “Коли є реклама, є й попит. Останнім часом, активно велася просвітницька робота про відпочинок у Ізраїлі. Результат – збільшення кількості поїздок майже на 30%. Проте по відношенню до Грузії подібного ефекту чомусь не спостерігається”.

Як би там не було і на якій би країні для відпочинку не зупинилися, важливим є вибір готелю. Найголовнішими критеріями тут є вік готелю (якщо дуже давній – може не на відмінному рівні бути сантехніка; якщо надто молодий – на території можуть спостерігатися залишки будматеріалів; найкращий варіант – середній вік), відстань до моря, наявність інфраструктури навколо та, для сімей із малятами, дитяче харчування.

Одначе кожен визначає для себе сам: чи бажає він насолоджуватися відпочинком саме у готелі – тобто виключно морем, сонцем і “нічогонеробленням”, чи прагне до активності – відвідувати екскурсії, пам’ятки та всілякі розважальні заклади.

Найпопулярнішими, як і в попередні роки, залишаються тури середньої, але не найменшої чи найбільшої вартості.

Отже, перше місце з-поміж морських країн, які українці вибирають для відпочинку, посідає Туреччина. Найчастіше, вони надають перевагу готелям 4* та 5*, місця в яких бронювали ще з ранньої весни, тому на сьогодні вони заповнені майже на 100%. Вартість на двох осіб за системою “все включено” за шість днів і сім ночей складає від 650 у.о. і дедалі дорожчає. У вартість туру входить: авіапереліт, трансфер аеропорт-готель-аеропорт, проживання в готелі, харчування, медичне страхування. Додатково в аеропорту оплачується віза 30 у.о.

Фетхіє, Егейське Узбережжя

В туристичній компанії “5-а пора року” зазначають, що цього року в Туреччині попитом користується не лише Анталійське узбережжя, а й Егейське – хоча в цей бік країни ціни на тури дещо вищі (гарячий тур для двох можливо знайти за 680 у.о. у готель 3*, all inclusive, на тиждень). Але тут – європейський рівень готелів і багато іноземців, а не лише росіян. Мармарис – молодіжно, весело, тусовочно, Бодрум – красиво, респектабельно, Фетхіє – екзотична природа та бірюза-вода.

Другому місцю не зраджує Єгипет. Окрім африканської екзотики, червоного моря, відпочинок у Єгипті приваблює традиційно нижчими за зимові літніми цінами. Тут також перевагу надають 4*-5* готелям. Хургаду обирають в основному ті, хто їде до Єгипту вперше або ж з дітьми, оскільки в цьому місті відмінні піщані пляжі.

Таба припадає до душі туристам через співвідношення високого рівня готелів та низької ціни, Єгипет

В Шарм-ель-Шейх вирушають переважно заради коралів, а Таба припадає до душі туристам через співвідношення високого рівня готелів та низької ціни й через наявність екскурсій до Ізраїлю. Тур до Єгипту на 2-х осіб маловірогідно, проте можливо знайти за ціну близько 650  у.о. в тризірковий готель за системою “все включено” на сім ночей, готель 4* – 800 у.о., 5* – близько 1000. У вартість туру також входить авіапереліт, трансфер, проживання в готелі, харчування, медичне страхування.Третє місце цього року розділили між собою Греція та Іспанія. Греція, безумовно, манить до себе туристів як батьківщина великих античних цивілізацій. Оскільки ця країна омивається чотирма морями, то можна вибрати будь-який напрямок – Середземний, Егейський, Іонічний чи Лівійський.

Греція омивається чотирма морями – на будь-який смак

Іспанія також має Середземне узбережжя та ще берег Атлантичного океану. Колоритне фламенко та корида – незабутні враження навіть для найприскіпливішого туриста.

Незважаючи на культурні відмінності цих країн, ціни на тури до них майже однакові – від 600 до 1100 євро (приблизно 890-1620 у.о.) на 2 осіб на сім днів. У вартість туру входить традиційний набір послуг. У турагентствах звертають увагу, що запитів на відпочинок у Греції та Іспанії багато, проте оскільки для поїздки до цих країн необхідна шенгенська віза, то це стає зайвою небажаною морокою та додатковими витратами для багатьох туристів.

На четвертому місці опинилися вже досить популярні в українців Чорногорія та Хорватія з їхнім надзвичайно чистим Адріатичним морем. Тур до чорногорських курортів коштує близько 1000 євро (приблизно 1450 у.о.) на тиждень для двох осіб до готелю 3* за системою “все включено” з перельотом. Гарячу путівку можна знайти за 310 євро на тиждень на одну особу без харчування. Хорватія коштує від 900 євро на сім ночей для двох людей all inclusive до готелю 2* або 400-500 євро (приблизно 590-740 у.о.) на тиждень для одного без харчування, при цьому варто мати на увазі, що в Хорватії дещо вищий рівень відпочинку.

Чорногорію та Хорватію обирають для відпочинку за їхній перфектний клімат

Харчування не є проблемою – навколо готелів розташовано багато кафе та ресторанів, де подають відмінні морепродукти й вино за помірними цінами. Чорногорію та Хорватію обирають для відпочинку за їхній перфектний клімат – суперчисте повітря, завдяки хвої та морю, відмінно підходить для оздоровлення діткам і тим, хто має проблеми із дихальною системою (астма тощо). Важливо: з цих країн на літній період знімаються візи, тому нашим туристам це цікаво.

П’яте місце посіли Ізраїль і Туніс – відмінна альтернатива Туреччині та Єгипту. Тижневий відпочинок у Тунісі двом особам за системою “все включено” обійдеться в 900 у.о. з перельотом. Гарячу пропозицію можливо знайти за 380 у.о. для однієї особи на сім ночей до готелю 3*.

Ізраїль

Ізраїль коштує від 500 у.о. з однієї особи на тиждень до готелю 3* з трансфером і страхуванням без харчування та перельоту, що оплачується додатково від 320 у.о. В Ізраїль багато туристів почали літати з лютого цього року, зазначають в туристичній компанії KYIV TRAVEL, через відміну віз між нашою країною та Ізраїлем і досить високий рівень послуг, тим більше що сезонність на відпочинок у цій країні практично відсутня. Туніс же, хоч і є спекотною африканською країною, за рахунок невисокої вологості, висока температура повітря переноситься досить легко.

Окремою сходинкою варто виділити відпочинок у Криму. Ціни, як на номери в готелях, так і на оренду приватного житла, а також на харчування у порівнянні з минулим роком зросли приблизно на 10 відсотків. Наприклад, однокімнатну квартиру в Алушті чи у Феодосії сьогодні можна зняти від 250 грн. за добу (проте необхідно сильно постаратися), в Ялті – від 400 грн.

Крим, Фіолент

Фото з Flickr (Ebru&Maur, Artur81, Jason and Kirsten, kelly-grainger, kruijffjes, zx1981)

Українська Правда

Коментарі вимкнені.